Schoonheidsprijs 2023/2024

Op de ALV van 31 augustus was de officiële bekendmaking. Maar er moest nog een prijs besteld worden voor de Schoonheidsprijs. Deze was afgelopen week binnen waarop de prijsuitreiking plaats kon vinden van de Schoonheidsprijs van het seizoen 2023/2024 (de partij Rick Smit – Wilbert Schreurs).

Voorzitter van de Technische Commissie Henk Burg (foto boven met winnaar Rick Smit) herhaalde, in hoofdlijnen, nog even de beoordeling van de jury van de afgelopen ALV (toen voorgedragen door René Olthof). Dat samengevat neer kwam op: ‘Het was niet de meest accurate partij die genomineerd was, maar in een mooie partij is het ook van belang dat er twee mensen iets doen. Een partij waar goed geschaakt wordt maar waar weinig gebeurd is niet persé de mooiste partij. Evenmin dat dat hoeft te gelden voor een partij waar jij heel goed speelt en je tegenstander een fout maakt waardoor je makkelijk wint. Het is een samenwerking van twee kanten. Maar ook het niveau van 2 kanten is een factor. Wilbert Schreurs is in de jeugd een plaaggeest geweest voor René zelf en is een speler van goed niveau, wat de prestatie des te knapper maakt.

Rick beging op zet 8 een enorme blunder, welke niet volledig goed werd afgestraft (de winnende zet ontbrak in de originele analyse maar is in onderstaande versie wel terug te vinden). Waarna zich een intrigerend schouwspel ontwikkelde waar wit een toren achter stond maar wel een gelijkwaardige stelling had. De activiteit van de witte stukken brachten de materiaalverhouding beetje bij beetje dichter bij elkaar waarna in de beslissende afruil er uiteindelijk een stuk voorsprong ontstond. Vandaar dat de jury tot het oordeel kwam om de partij van Rick tot winnaar uit te roepen

Dat er een kleine maand tussen de bekendmaking en de prijsuitreiking zat, is omdat ik om meer inzendingen te promoten aan de schoonheidsprijs een persoonlijke prijs wilde verbinden (helaas lukte het niet vorig jaar al om dezelfde prijs te regelen vanwege het tijdsbestek)

De komende jaren zal de Schoonheidsprijs een gegrafeerd lampje zijn met de informatie van de wedstrijd en de slot of beslissende stelling van de partij. Ik hoop hiermee een aantal mensen te motiveren partij op de website te laten zetten (dan ben je automatisch genomineerd). Je kan dit doen door de notatie of een pgn naar Rick (rbs@hotmail.nl) te mailen.

Tot slot voor de echte liefhebbers, nog één maal de partij:

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie