Algemene informatie

Algemene informatie

HMC Den Bosch is in 1966 ontstaan uit de schaakverenigingen Hertogstad (opgericht 25 november 1937) en Max Euwe. Het motto van HMC luidt ‘groot, sterk en gezellig’. Wij hebben circa 75 leden van 20 jaar en ouder en circa 80 jeugdleden.

Onze thuisbasis is sociaal-cultureel centrum De Biechten in de wijk Hintham van ‘s-Hertogenbosch. Informatie hierover vindt u op de pagina locatie.

Informatie over onze activiteiten vindt u hier.

Veel leden en aspirant-leden zijn afkomstig uit ‘s-Hertogenbosch en haar randgemeenten, maar daarnaast zijn er nogal wat (aspirant-)leden, die soms ver buiten ‘s-Hertogenbosch wonen. Met name het hoge niveau, dat wij nastreven, is voor deze groep aantrekkelijk.

Wij hebben een grote jeugdafdeling. In de afgelopen jaren brachten jeugdleden veel successen op hun naam in competitiewedstrijden en op landelijke en internationale toernooien. Heel belangrijk daarbij zijn de onze schaakopleidingen en trainingen. De afgelopen jaren is onze A-jeugd drie keer kampioen van Nederland geworden.

Oud-HMC-speler Anish Giri, Nederlands kampioen van 2009

Jeugdschaak
Het jeugdbeleid is gericht op de ontwikkeling van schaaktalent bij kinderen en is bij HMC een van de belangrijkste speerpunten. Hoewel wij altijd over ‘jeugdleden’ praten, is er statutair onderscheid tussen de jeugdleden van zestien jaar en ouder, die lid zijn met volledig stemrecht, en jeugdleden jonger dan zestien jaar, die aspirant-lid zijn en daarom nog geen stemrecht bezitten. Voor beide groepen geldt dezelfde contributie.

Onze jeugd schaakt op vrijdag, voorafgaand aan de verenigingsavond van de senioren, van 18.45 tot 20.00 uur. De leiding berust bij de jeugdcommissie, waarvan de voorzitter, de jeugdleider van HMC, tevens lid is van het bestuur van HMC. Informatie over de samenstelling van het bestuur vindt u op de pagina organisatie.

Voor de jongere kinderen hebben wij een vakkundige jeugdopleiding met verschillende niveaus. Bij deze opleiding verzorgen wij lessen volgens de stappenmethode van Cor van Wijgerden en Rob Brunia. Daarnaast stimuleren wij voor onze jonge schakers deelname aan toptrainingen en toernooien .

Voor onze jeugdleden jonger dan 16 jaar is er een eigen interne jeugdcompetitie. Jeugdleden van 16 jaar en ouder spelen gewoon mee in de interne competitie. Jaarlijks komen in de landelijke jeugdcompetitie diverse jeugdteams van HMC uit.

 

Jeugdcompetitie 2006-2007: onze A-jeugd speelt tegen de grote rivaal Bobby Fischer

Uitgebreide informatie over onze jeugdafdeling vindt u op de pagina jeugdinformatie.

Onze successen bij de jeugd danken wij mede aan de grote inzet van vrijwilligers.
Vaak zijn dit ouders, die hun kinderen stimuleren om te schaken en dan ook zin krijgen om op de clubavond een partij te spelen, om aldus hun kinderen, die snel doorgroeien naar een goed schaakniveau, partij te kunnen blijven geven. Wat ons betreft: laten er maar meer ouders komen schaken op de vrijdagavond!

Informatie over de huidige contributie vindt u op de pagina lid worden.

Contact
Heeft u behoefte aan meer informatie over HMC of een van onze activiteiten, stuur dan een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. E-mailadressen vindt u op de pagina organisatie.
U kunt natuurlijk ook gewoon binnenlopen op onze clubavond en daar eens rondkijken. U kunt twee weken vrijblijvend kennis maken met onze vereniging.  Wij zorgen dan voor tegenstanders van uw speelsterkte.