Activiteiten

Activiteiten

HMC Den Bosch ontplooit verschillende activiteiten. Deze vallen kort gezegd onder te verdelen in de interne competitie, de externe competitie en nevenactiviteiten. Hier volgt een kort overzicht:

De interne competitie
Er maken circa 60 leden deel uit van twee speelgroepen die tijdens de clubavond hun partijen spelen. Deze partijen worden op vrijdagavond van 20.00 uur tot 0.00 uur gespeeld. Meer informatie over de interne competitie vindt u op de pagina van de interne competitie.

De HMC-beker
Dit is een bekercompetitie volgens het knock-out afvalsysteem. Uiteindelijk wordt in de finale uitgevochten wie de bekerwinnaar wordt. Ook over de HMC-beker vindt u meer informatie op de pagina van de interne competitie.

Het snelschaakkampioenschap
Dit kampioenschap wordt gespeeld op de laatste speeldag van het seizoen. Alle leden kunnen hieraan deelnemen. Er worden ongeveer 10 partijen gespeeld met een bedenktijd van 5 minuten p.p.p.

Het rapidkampioenschap
Dit kampioenschap wordt gespeeld op 2 clubavonden rondom kerst. Per avond worden er 3 partijen gespeeld met een bedenktijd van 20 min p.p.p.p. met 10 seconde extra per zet.

Bij de Chinees na een externe wedstrijd

De externe competitie
De externe competitie is de competitie tussen clubteams, welke zowel op landelijk als op regionaal niveau gespeeld worden. HMC Den Bosch heeft op het moment 5 teams die op zaterdag spelen, en elk team bestaat uit 8 à 10 spelers. Het eerste team speelt op het hoogste niveau van Nederland, het vijfde team speelt 2e klasse regionaal.

Daarnaast doet HMC ook nog mee aan de zogenoemde avondcompetitie, alwaar 3 teams van 4 spelers op dit moment aan deelnemen. Deze competitie wordt bij thuiswedstrijden op vrijdagavond gespeeld.

Bericht op teletekst pagina 642 op 2 november 2009:

Het eerste team van HMC speelt sinds 2004 in de Meesterklasse, het hoogste competitieniveau in Nederland. In 2004 promoveerde ons eerste team onder de naam HMC Calder naar de Meesterklasse, het hoogste competitieniveau in Nederland. In het seizoen 2004-2005 behaalden wij meteen een derde plaats in de Meesterklasse en verwierven het recht deel te nemen aan de Europacup voor schaakteams. Sindsdien hebben wij al zeven maal aan de Europacup voor schaakteams deelgenomen:

2005 Saint Vincent

2006 Fügen

2007 Kemer

2008 Halkidiki

2009 Ohrid

2014 Bilbao

2015 Skopje

Elk team heeft een teamleider voor de interne organisatie binnen het team, de contacten tussen het team en de tegenstanders en de contacten tussen het team en de wedstrijdleiding. Deze baseert zich hierbij op de richtlijnen uit het reglement technische commissie. Zie hier voor informatie over de diverse externe teams.

Nevenactiviteiten
Bij voldoende belangstelling, en voldoende organisatiecapaciteit worden op geschikte momenten extra activiteiten georganiseerd zoals het schaakkampioenschap van Den Bosch, schaakcursussen, lezingen, en de verkiezing van de schoonheidsprijs, de mooiste schaakpartij van het seizoen. In het recente verleden heeft HMC Den Bosch ook de slotronde van de meesterklasse, de jeugdclubcompetitie en het NK Snelschaken voor clubteams georganiseerd.