Foto’s door René Olthof, tekst door Thomas Mollema
Afgelopen week is oud-voorzitter van HMC, Luigi de Mas, overleden na een moedige en maandenlange strijd met zijn gezondheid. Luigi was mijn voorganger als voorzitter van HMC en bovenal een ware liefhebber van het schaakspel. Luigi heeft in zijn rouwkaart aangegeven dat een donatie voor het KWF op prijs wordt gesteld: https://kwf.nl/doneren
Hoewel zijn tijd in de Bossche schaakwereld relatief kort was, liet Luigi een onuitwisbare indruk achter op de Bossche en Rosmalense schaakwereld. Met frisse ideeën, een aanstekelijk enthousiasme en een onvermoeibare inzet bracht hij beweging waar stilstand dreigde.

Luigi in een wedstrijd tegen De Kentering
In 2014 kwam Luigi bij HMC. Hij leek allesbehalve een beginner – met zijn aanvallende speelstijl wist hij menig tegenstander te verrassen en te verslaan. Maar wat hem nog meer kenmerkte dan zijn spel, was zijn leergierigheid. Hij keek graag mee bij andere partijen, stelde vragen, observeerde, analyseerde – altijd op zoek naar verbetering. Altijd op zoek naar meer.

Luigi (rechts) bij de ALV in 2014
In 2015, nog geen jaar na zijn entree, organiseerde hij een zomertoernooi bij hem thuis. Zestien deelnemers namen deel aan dit bijzondere evenement, dat uiteindelijk gewonnen werd door Mari van Ooijen. Het was een levendig toernooi, een voorbode van wat Luigi nog zou brengen.

Luigi en Mari tegenover elkaar bij het BoschRos 2023
In 2016 kreeg het toernooi een vervolg in een bredere setting: de Venezia-bokaal verhuisde naar het zomeravondschaak bij de Kentering. Luigi was er snel bij, geloofde in het concept en toen de eerste editie in 2015 succesvol bleek, trad hij in 2016 naar voren als hoofdsponsor. Dat bleef hij – jaar na jaar – zelfs tot en met dit jaar.
2016 was ook het jaar waarin Luigi voorzitter werd van HMC. In die rol zette hij zich met hart en ziel in voor onder meer het jeugdschaken. Samen met o.a. Marc Smits streefde hij ernaar een volledig jeugdteam op de been te brengen voor de externe competitie. Onze jeugdleider Rene Timmer heeft toen ook zijn intrede gedaan in het bestuur. Maar Luigi dacht altijd groter. Hij wilde het schaken zichtbaar maken, HMC op de kaart zetten. Eén van zijn bekendste initiatieven was het spelen van een externe competitieronde met alle teams tegelijk in de Gruyter Fabriek, een locatie met allure en een actie met veel publiciteit – uiteraard door Luigi zelf in gang gezet.
Zoals Luigi in 2016 treffend verwoordde:
“Er zullen meer onorthodoxe en ongebruikelijke acties nodig zijn van onze kant om de dalende trend van het ledenaantal met de vereiste spoed om te buigen, want als gebruikelijke maatregelen en acties dat zouden kunnen bewerkstelligen, dan zouden we niet in deze situatie verkeren.”
Een duidelijke visie. Een oproep tot actie. Een stem die gehoord moest worden.
Luigi was een man met een sterke en uitgesproken mening, en dat bracht hem regelmatig in felle discussies. Hij was er niet bang voor om zijn standpunten duidelijk te maken, ook als dat soms leidde tot meningsverschillen. Toch stond altijd vast dat zijn intenties puur waren: hij wilde het beste voor HMC!

De clubavond bij de hockeyclub
Ook in 2017 bleef Luigi onverminderd actief. Zo organiseerde hij een bijzondere clubavond bij hockeyclub HC Den Bosch – weer zo’n originele invalshoek die alleen Luigi kon bedenken. En dat niet alleen: hij zette ook een match op tegen medewerkers van het stadhuis, gespeeld in de Historische Raadzaal, met meerdere wethouders als tegenstanders. Die dag werd opgeluisterd door een kloksimultaan van Nargiz.

Een van de voorbeelden van Luigi’s publicitaire vruchten
Tijdens het voorzitterschap van Luigi kwamen Twan en ik bij het bestuur van HMC. Vele vergaderingen vonden plaats onder zijn warme Italiaanse gastvrijheid; hoe vaak zijn we niet bij hem thuis geweest om bestuurszaken te bespreken? Luigi was een bijzondere man om mee samen te werken. Zijn ervaring als zakenman bracht hij moeiteloos mee naar het besturen van de club. Zo kon hij op een vrijdagmiddag nog even snel sturen: “Als ik vanavond vóór 18.45 uur een ja of nee van jullie ontvang – daarna kan ik de mail niet meer lezen – dan kan ik daar nog rekening mee houden in wat ik aan de aanwezigen van de clubavond vertel.” Deadlines, durf en doelgerichtheid, saai was het in ieder geval nooit met Luigi. Na ongeveer een jaar als voorzitter nam hij afscheid van het bestuur en nam ik in de zomer van 2017 het voorzitterschap over.
In 2018 trad Luigi wat meer terug als initiatiefnemer, maar zijn liefde voor het spel bleef onverminderd aanwezig. Dat blijkt uit een anekdote uit dat jaar. Kees van Oirschot verzorgde toentertijd analyses van partijen uit de interne competitie en vroeg Luigi om een bijdrage, gezien zijn goede resultaten. Luigi antwoordde:
“Ik had de laatste weken inderdaad nogal wat punten gescoord en Kees verkeerde in de veronderstelling dat daar interessante partijen bij zouden moeten zitten, geschikt voor de website. Ik moest echter bekennen dat de meeste punten door onvervalst geschwindel werden behaald vanuit stellingen waarin ik verloren stond of omdat de tegenstander pardoes een stuk weggaf. Die vergeet ik het liefst en mijn tegenstanders ook. Bij de Kentering heb ik onlangs echter wel een interessante partij gespeeld. Met zwart tegen David Bruggeman (ong. 1700). Sterker nog, ik beleef aan deze verliespartij zelfs meer genoegen dan aan menige schwindelwinst.”
Dat zijn de echte liefhebbers. Die het spel liefhebben om het spel zelf – zelfs als de uitslag tegenzit. Meer plezier halen uit een verloren partij vol strijd dan uit een onterechte overwinning. Dat was Luigi.
Zoals gezegd nam na 2018 Luigi’s actieve betrokkenheid bij HMC langzaam af. Wel bezocht hij de afgelopen jaren, toen zijn gezondheid het nog toeliet, op zondagen geregeld de trainingen voor volwassenen – luisteren, leren en bovenal meedoen. Zoals altijd.

Luigi in de massakamp tegen Amay in 2015
Luigi de Mas laat een leegte achter in de schaakwereld, maar ook een erfenis van initiatief, passie en liefde voor het schaakspel. Hij heeft ons geleerd dat het soms de onorthodoxe zetten zijn die het verschil maken. Zowel op het bord als daarbuiten.
Rust zacht, Luigi. En dank je wel voor al je inzet.
Nogmaals: Luigi heeft in zijn rouwkaart aangegeven dat een donatie voor het KWF op prijs wordt gesteld: https://kwf.nl/doneren
Luigi de Mas groeide op in Alkmaar als zoon van de eigenaar van de befaamde ijssalon Venezia aldaar. Ik heb daar menig gelato verorberd. Hun grote concurrent was ijssalon P.Laan, waar ik ook regelmatig te vinden was. Luigi vertelde me dat hij in zijn jeugd in de zomer steeds naar zijn grootouders in Italië moest. Daar had hij het niet echt naar zijn zin, was liever bij zijn vriendjes in Alkmaar!