Het Loopt Ongenadiglijk Mat

Door Eric Merx


Henricus, Johannes, Gerardus, Maria Scholten oftewel:  Hans Scholten

Het is inmiddels 5 jaar geleden dat Hans Scholten is overleden. Hij overleed op 30 december 2017. Hij mocht maar 61 jaar worden. Er waren behoorlijk wat HMC’ers op zijn uitvaart aanwezig. Hans is 5 jaar onze voorzitter geweest bij HMC. Hij begon op zijn 23e in 1979 en voerde deze taak uit tot 1984. Ook was hij een gewaardeerd lid van ons eerste team.

Behalve een goede schaker was Hans ook een begenadigd schrijver. Bovenstaand boek en tevens de titel van dit verhaal heeft hij in 1999 geschreven. Het was een proefschrift dat hij schreef voor de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg, waar Hans gepromoveerd is. Het boek telde maarliefst 635 pagina’s. Het gaat over het ontstaan van de sociaal-culturele achtergrond van schaakverenigingen.

In dit boek beschrijft Hans Scholten, gediplomeerd schaakinstructeur, op boeiende wijze het ontstaan van schaakverenigingen in de negentiende eeuw. Hij toont  aan, dat schaakverenigingen een uiting waren van het voortschrijdende civilisatieproces, oftewel schaken werd toen voornamelijk bedreven door de elite. En hij bewijst dat schaken al vanaf 1803 in verenigingsvorm wordt bedreven. Het boek is nog steeds te koop bij een aantal boekhandels.

Ook heeft hij diverse artikelen geschreven voor bovenstaand boek samen met Yvette Nagel-Seirawan. Yvette is getrouwd met de bekende grootmeester Yasser Seirawan. En ze is de dochter van de bekende politicus Jan Nagel. Yvette heeft ook verschillende goede prestaties verricht op schaakgebied. Het boek gaat over vrouwen en schaken in de vroeg Islamitische cultuur.

Bovenstaand eindspelboek heeft Hans ook nog geschreven maar is niet meer verkrijgbaar, het ligt nog wel ter inzage bij de Bibliotheek in Den Haag.


Familie Scholten

Hans is ook nog bekend van het televisie programma: “Ik vertrek” dat Nederlanders volgt die naar het Buitenland vertrekken om daar een nieuw leven op te bouwen.

Hans, Wampie en de kinderen Lara, Peer en Mats vertrokken in 2006 naar het Zuid Franse Casseneuil. Een dorpje in het departement Lot et Garonne ongeveer 130 km ten Zuid-Oosten van Bordeaux. Ze kochten daar een landgoed om er een chambres d’hôtes  te beginnen.

Het gaat dan al niet goed met Hans zijn gezondheid en ont stressen is het doel. Met de zorg voor drie opgroeiende kinderen en de verbouwing voor de chambres d’hôtes kwam daar maar weinig van terecht. Hans was genoodzaakt om zijn baan bij Capgemini in Nederland aan te houden en steeds op en neer te pendelen naar Frankrijk en ondertussen zorgt Wampie in haar eentje voor hun bedrijf in Frankrijk. In 2017 keert het hele gezin noodgedwongen terug naar Nederland omdat Hans ongeneeslijk ziek blijkt. Wampie runt op dit moment een bed and breakfast in Lobith.

Hans was ook nog behoorlijk actief met het bezoeken van toernooien en niet onsuccesvol. Vandaar dat ik hier jullie een aantal van zijn partijen wil laten zien.

Met dank aan René Olthof die onderstaande schaakpartijen heeft aangeleverd en aanvullende informatie over Hans heeft verstrekt. René heeft in zijn immense database ongeveer 100 partijen gevonden van Hans Scholten en een selectie gemaakt van 5 fraaie partijen. Volgens René was Hans een kenner van het Open Spaans en met name van de beruchte Riga variant ook had hij grote kennis van de notenboom-variant. Hieronder ziet u zijn selectie.

 

Frans van Vugt – Hans Scholten 0-1 interne competitie 1981

Opening “Ruy Lopez: open, Riga variation ” ECO “C80”


zet na 9. …. Lb4

Saillant detail: Hans is overleden op de verjaardag van zijn goede vriend Frans van Vugt, die ook gedurende langere tijd bij HMC onze voorzitter is geweest. En ook Frans is jong overleden, hij werd slechts 65 jaar.

 

Hans Scholten – C. Hagnaur 1-0 externe competitie Waalwijk 1990

Opening Dunst (sleipner-Heinrichsen) ” ECO “A00”

zet na 15… Kg5

 

Hans Scholten – Jan Voormans 1-0 Brabants Kampioenschap 1983

Opening “QGD Slav: Dutch variation, main line ECO “D19”

zet na 24… Lxe4

 

Lothar Nikolaiczuk – Hans Scholten 0-1 Baden Baden 1980

Opening “Ruy Lopez: open, Riga variation ” ECO “C80”

na 9…Lxh2+  (10. Kxh2? Dh4+ 11.Kg1 en Dxf2+ met eeuwig schaak)

na 25…f4+

 

Ab Deisz – Hans Scholten 0-1  Bosch Kampioenschap 1975

Opening “Caro Kann ” ECO B10″.

 In deze partij manifesteerde Hans zich voor het eerst, aldus René Olthof……

na 15… Pc6                                                                     na 32. … Txb2

na 52. … Lg6


Hans Scholten 1956-2017+

WORK

Vice president Corporate Real Estate, IOT Innovation Lead @ Capgemini

Boardmember Capgemini NI @ Capgemini

VicePresident Corp Real Estate @ Capgemini

 

EDUCATION

Tilburg University: dr social sciences 1992-1999

IBO Zeist: Bedrijfskunde 1988-1989

Utrecht University :  Nuclear Physics 1974-1983

 

Skills

Change management

Outsourcing

program management

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

6 reacties op Het Loopt Ongenadiglijk Mat

 1. Mari schreef:

  Een prachtig eerbetoon aan de veel te vroeg overleden ex- voorzitter van HMC Den Bosch Hans Scholten! En dat Hans goed kon schaken, wordt aangetoond met een vijftal bijgevoegde partijen, waarvan hijzelf als Bourgondiër ook gesmuld zal hebben!

 2. eric merx schreef:

  Dank je wel Mari!

 3. Peter Boll schreef:

  Leuk artikel Eric. Hans was een goede schaakvriend van mij waarmee ik menig uurtje achter het schaakbord heb doorgebracht. We speelden samen met Leo Mooren en Jan Voormans correspondentiepartijen tegen buitenlanders. Ook ben ik met hem vele malen op (schaak)vakanties geweest, waar we veel lol hadden maar ook cultureel veel gezien hebben. Jammer dat hij in Frankrijk ging wonen, waardoor hij naast zijn werk in NL het veel te druk kreeg en ik hem veel te weinig zag.

 4. eric merx schreef:

  Hoi Peter, dank je wel voor deze uitgebreide reactie.

 5. Henk Burg schreef:

  Een eerzame post Eric, waarvoor dank. Hans leerde ik in 1972 kennen. Zijn opmerking over zijn partij dat hij een pion die hij kon slaan helemaal niet wilde hebben was voor mij een leermoment. Later leerde ik dat het om een gifpion ging. Hetgeen het meest voor mij van Hans in goede herinnering blijft is de de korfbal meeting van ons als schakers tegen de dames van St. Michielgestel. Hans, met een basketbal verleden bij JRC Boxtel, was de enige die scoorde. Daarna had iedereen nog veel lol bij het afsluitende etentje.
  Hans was een fijn mens om steeds weer te ontmoeten.

 6. eric merx schreef:

  Hoi Henk, dank je wel voor je reactie.

Geef een reactie