HMC 1 blijft foutloos in Spijkenisse

Afgelopen zaterdag speelden we met HMC in Spijkenisse. Vooraf was duidelijk dat we de ratingfavoriet zouden zijn, daar aangekomen bleek het gemiddelde ratingverschil bijna 300 punten te zijn. Het bleek een strijd te worden om persoonlijke successen en een strijd om bordpunten (die aan het einde van het seizoen de doorslag kunnen geven).

In dit verslag zijn de openingen bedekt met de mantel der geheimzinnigheid. We gaan onze toekomstige tegenstanders niet wijzer maken dan ze al zijn. We komen er daarom ergens na de openingszetten in.

Martin was als eerste klaar, hij speelde op bord 4 tegen Ricardo Klepke. Klepke is op papier veruit de sterkste speler bij Spijkenisse met een rating van 2300. Martin had zich voorbereid met een spoedcursus van een bepaalde opening door een bepaalde topgrootmeester. Helaas had hij maar 70% van de cursus gedaan en kwam juist iets uit die overige 30% op het bord. De vrede werd behoorlijk snel getekend en daarmee maakte Martin de gevaarlijkste tegenstander onschadelijk!

Op bord 8 was ik de volgende die klaar was. Ik moest tegen Ismaƫl Woudt. Toevallig had ik die ochtend even twintig minuten naar een bepaalde opening gekeken die ik nog niet eerder had gespeeld. In de auto vroeg ik nog aan Jeroen (bekend door zijn boek over openingsvoorbereiding) of hij bekend was met deze opening, maar hij wist mij niets te vertellen over deze opening. Tijdens de wedstrijd kreeg ik de kans om mijn korte voorbereiding in de praktijk te brengen en niet zonder succes, ik kwam niet slecht uit de opening en rolde daarna met mijn pionnen op de damevleugel over Woudts stukken heen.

Daarna waren Caspar, Nargiz en Jeroen klaar. De precieze volgorde weet ik niet, ik was bezig met het analyseren van mijn partij met Woudt.

Jeroen speelde een bijzondere opening tegen Joey Brokaar. Rob zei na de partij tegen mij iets in de trant van ‘als ik een jeugdspeler dit zou zien spelen dan zou ik in huilen uitbarsten’. Maar Jeroen wil het graag nog een keer spelen, dus maak ik niet bekend wat hij precies speelde. Jeroen mag volgens mij behoorlijk blij zijn met een half punt tegen Brokaar, ook al heeft Brokaar zo’n 400 ratingpunten minder. Het lag niet aan de opening, maar aan het sterke spel van Brokaar!

Nargiz moest tegen Wilmar Meijer. Ik kan hier kort over zijn: Nargiz liet geen spaan heel van Meijer en op zet 25 was het mat.

Caspar maakte zijn debuut voor HMC 1, hij moest tegen Job Verheul. Het ging zeker niet slecht, Verheul bood in het eindspel remise aan in een gelijke stelling. Caspar dacht iets beter te staan en na overleg met de teamleider speelde hij door. Helaas had hij een truc gemist waardoor hij verloor. Volgende keer beter!

Tussenstand: 2-3, niet bepaald waar je op hoopt als je met 300 ratingpunten meer de wedstrijd ingaat. Gelukkig was het op basis van de andere borden niet de vraag of we zouden winnen maar met hoeveel.

Twan gaf als oud-teamleider het goede voorbeeld, een lastige stelling werd omgezet in een heel punt tegen Maxim le Clercq. Le Clercq offerde vroeg in de partij een stuk tegen heel wat pionnen. Twan wist de pionnen vast te leggen en uiteindelijk gaf het stuk extra de doorslag.

Antonios was daarna klaar tegen Thijs van Dam. 2550 tegen 1929. Van Dam heeft het nog tot een toreneindspel geschopt, zeker geen slechte prestatie tegen een grootmeester. Antonios zal ook tevreden zijn. Ergens een voordeeltje pakken en vervolgens met vaste hand de partij naar een overwinning transformeren.

Henk en ik hadden het over de partij van Rob en Rob zijn speelstijl in het algemeen. We kwamen tot de conclusie dat Rob altijd dezelfde soort partijen heeft. Alles blijft lang op het bord staan en pas ergens in het middenspel verdwijnen er pas stukken in het doosje. Ik was al klaar toen de eerste pion van het bord verdween in ieder geval. Maar goed, voor Rob blijkt het uitstellen van complicaties te leiden tot goede scores. Ook nu wist hij een overwinning bij te schrijven tegen Maurits van der Linde.

Mijn prognose voor de laatste drie partijen was: Geert remise en Miguel een plusremise. 7-3 dus.

Beide spelers wisten water uit een steen te persen. Geert tegen mede-Belg Semen Minyeyevtsev en Miguel tegen Ruud van der Beek.

Uiteindelijk dus een mooie 2-8 overwinning, waardoor we nu gedeeld eerste staan. Vianen wist te winnen tegen mede-koploper Venlo. Het lijkt dus uit te draaien op een tweestrijd tussen Vianen en HMC, maar tot ronde 8 is het vooral oppassen voor bananenschillen. We kunnen niemand onderschatten, want we kennen geen enkel team in deze klasse.

Op naar de thuiswedstrijd tegen UVS Nijmegen op 26 november!

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, HMC 1, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

3 reacties op HMC 1 blijft foutloos in Spijkenisse

 1. Loek Mostertman schreef:

  Wat een mooie verslagen van HMC 1 en HMC 4 ! HMC 2 en 3 kan ik niet vinden, maar dat zal wel aan mij liggen?!

  • Rick Smit schreef:

   Helaas hebben wij niet de professioneel verslagjes schrijvers van het eerste, dus duurt even. HMC 5 staat nu ook online en Henk Mollema is druk bezig met het verslag van het 4e.

 2. Thomas schreef:

  Hallo Loek,

  Bedankt voor het compliment! HMC 2 heeft nu ook een verslag van de afgelopen wedstrijd!
  HMC 3 was vrij afgelopen speelronde. Verslagen van HMC 4 en 5 zullen spoedig verschijnen denk ik.

Geef een reactie