HMC 5 debuteert met een bemoedigend gelijkspel

Door Rick Smit

Je hebt debuteren en je hebt debuteren. De uitwedstrijd tegen Garde 2 betekende voor 5 man hun eerste externe wedstrijd, voor 6 man hun debuut voor HMC en voor 7 man hun debuut in de externe landelijke competitie. Als je dan meteen tegen de rating favoriet mag debuteren (de gemiddelde rating van Garde 2 is 113 punten hoger dan de eerst volgende ploeg in de competitie en 152 meer dan ‘de onzen’), dan zijn de verwachtingen uiteraard niet zo heel hoog voordat de afzink naar Soerendonk zich inzet.

 

Zeker aan de top 3 borden en in (slechts iets) mindere mate aan bord 4 t/m 6 heeft Garde een flink rating overwicht. In de auto zeiden Jari en ik nog tegen elkaar: ‘hopen dat iedereen een leuke pot heeft en niet dat je om 14.00u al weer klaar bent.’ U raadt het al uiteraard was om 14.15u een partij al klaar. Gelukkig had Mike z’n achterbak uitgeruimd zodat Bram alvast een punt daarin kon leggen, want met een vliegende start stonden we wel direct 1-0 voor. Bram heeft alleen in het weekend toernooi van Goirle twee keer tegen een iets betere tegenstander in een lange partij gespeeld en daar dolf hij twee keer het onderspit. Maar daar was in zijn competitiedebuut niets van te merken. Na een paar afwachtende zetten van zijn tegenstander in het begin greep Bram zijn tegenstander gedecideerd naar de keel. Hij wist zijn ruimte voordeel ook in materiaal voordeel om te zetten, gaf zijn tegenstander nog 1 kansje om terug te keren in de wedstrijd maar die had deze wedstrijd in zijn hoofd allang verloren en besloot Bram met een blunder een riante uitgangspositie te verschaffen waarna de partij ook snel werd opgegeven.

 

Hieronder kunt u de partij terugvinden een sterk staaltje van Bram.

Maar zo was de eerste opsteker direct een feit. Echter pakten donkere wolken boven ander borden zich samen. Jari en Loek hadden het zwaar aan bord 2 en 3 en ook Sam was aan het ploegen op bord 4. Tommy had een interessante stelling maar daar was nog weinig duidelijk en Mike en Richard waren redelijk uit de opening gekomen maar nog geen beslissende voordelen.

 

Rond een uur of 3 waren de volgende twee borden klaar. Jari had in de auto naar Soerendonk al geen zin in Hollands en kreeg uiteraard Hollands. De partij bestempelde hij zelf achteraf als ‘gênant’ en ik laat u zelf daarover een oordeel vellen met de onderstaande partij. Bleef dat hij het vooral zichzelf moeilijk maakte tegen op papier de sterkste tegenstander bij Garde. Helaas werd de partij een afgetekende nederlaag.

Ook de partij van ondergetekende kan in het archief der zaadpartijen worden opgeborgen, de enige zet waar ik voordeel had kunnen pakken was zet 2, daarna heeft de partij 21 zetten tussen + 0,6 en -0,4 bewogen, als onze voorzitter niet gevraagd had om de pgn had ik u de partij onthouden want er valt vrij weinig meer over te zeggen dan dat het een verdiende remise was. Als het soms niet lukt, moet je zorgen dat je niet verliest en dat heb ik uit teambelang gedaan en daar is al het positieve over deze partij mee gezegd. Na dik twee uur was ik als TC (en met 33 de nestor/opa van dit gezelschap) wel tevreden met de tussenstand.

Ik kan er trouwens hele staatjes op loslaten, ik geloof dat bij HMC 3 en 4 zo’n 13 spelers actief zijn die (bijna) 2x zo oud zijn als ik, op m’n 33ste ben ik verantwoordelijk voor 90% voor externe wedstrijden ooit gespeeld in het 5e. Onze gemiddelde leeftijd was deze wedstrijd nog geen 25 jaar oud en we kunnen nog veel jonger aangezien ik en onze op twee na oudste spelers aanwezig waren en onze twee jongsten niet, dus ja dit HMC 5 heeft de toekomst.

 

Maar terug naar dat heden, positiviteit van hoe we er na 2 uur voorstonden maar daarbij wel als kanttekening dat ik het bij Loek en Richard er ondertussen niet goed uit vond zien en zag ik bij de rest niet echt direct winstkansen, vooral gelijke stellingen, dus een 5-3 of 5,5-2,5 nederlaag zou ik op dit moment mee kunnen leven. En ja 6e klasse er kan van alles gebeuren natuurlijk.

 

En gebeuren zou er nog wat op de resterende 5 borden! Vooral onderstaande partij van bord 8 mag u door de computer heen halen en de achtbaan met Fritz mee volgen. Richard kwam ok uit de opening, hij speelt bewust een wat passieve variant. Maar stond na een zet of 10~15 glad gewonnen. Hij gaf dit voordeel weg en stond daarna compleet verloren, om zich daarna via een ordinaire schwindel weer helemaal terug in de partij te knokken en compleet gewonnen te staan. Hij gaf dit voordeel echter zienderogen steeds verder weg, maar zelfs 2 zetten voor hij mat ging stond er toch not -1.2 op de borden, helaas zag Richard het mat over het hoofd en verloor hij de partij alsnog. Een complete donderslag bij heldere hemel voor de rest van het team en ook met de ontwikkelingen aan de andere borden in de tussentijd een mokerslag.

Loek had het namelijk nog steeds onwijs moeilijk en stond minder, maar leek zich ergens in de wedstrijd terug te kunnen klauteren. Tommy had na een gevaarlijke en intrigerende opening het tij zijn kant op kunnen keren en ook Sam leek na een partij vooral vrij worstelen tegen zichzelf kansen te creëren maar vooral toch zeker de remise haven te kunnen bereiken en Mike stond ondertussen gelijk tot iets beter. Dus met een zege voor Richard (en zelfs een remise) had een sensationele overwinning binnen handbereik geweest. Nu moest het groen HMC 5 een flinke klap te boven komen.

 

Gelukkig deelde Tommy meteen een directe rechtse terug uit. Na een opening die intrigerend en vooral in de analyse zeer gevaarlijk bleek, hield hij zijn hoofd cool en dwong hij zijn tegenstander tot fouten. In het middenspel leek onze bord 6 speler met Chinese roots de genen van Ding Liren te hebben geleend, want daar speelde hij zijn tegenstander met secuur spel van het kastje naar de muur. Wat uiteindelijk in een vol punt uitmondde. 2,5 – 2,5.

Helaas moest Loek vrijwel direct daarna zijn meerder erkennen in zijn tegenstander, Loek ging mee in een Koningsgambiet en verwisselde daar wat zetten, met een slecht paard op a5 en uiteindelijk ook de ingeleverde pion werd het spelen voor redden wat er te redden viel. Hij kon het tij redelijk keren maar helaas niet helemaal. Zonde maar ja, je kan ook niet alles hebben. U kunt zelf in onderstaand pgn gaan analyseren waar het volgens u fout ging.

Ook redelijk snel daarna was Sam klaar, na wat ik al zei geen bijster goede partij en vooral worstelen met zichzelf kwam onze Van Gemert uit Vinkel toch bovendrijven met een remise aan bordje 4. Ook weer een knap staaltje van als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat, beetje mazzel dat zijn tegenstander de mindere zetjes niet afstrafte maar toch een half puntje mee gesnoept en zo stond er voor de heren zo groen als gras dat pas gemaaid gewas (ja we moeten maar wat musicale poëzie van ‘onze’ tijd (misschien wel mijn tijd, erg hea op 33 ‘mijn tijd’) van stal halen) wel een 3-4 achterstand op het bord.

 

Dus kwam het aan op onze bord 7 speler meneer Adriaanse (met 25 ben je al een hele meneer in dit team natuurlijk). Mike had een evenwichtige partij met kansen over en weer. En eigenlijk was dat al een overwinning voor hem an sich. Na het maandagavond schaken bij de Kentering had Mike na 2 avonden met 8 kansloze nederlagen de schaakstukken al bijna in de wilgen gehangen begin september. Gelukkig wist hij in het weekend toernooi in Goirle het tij te keren met enkele uitstekende resultaten en dat ook dat in deze wedstrijd door te trekken. Zijn tegenstander kwam met een remise aanbod maar Mike wist na een korte overdenking waar het team behoefte aan had, ging er nogmaals voor zitten en wist zijn gewonnen stelling in een paar zetten te verzilveren en kon zo na een zomer met twijfels zijn derde 1500+ scalp in 7 partijen bijzetten en meteen een heldhaftig optreden van HMC 5 bekronen met een matchpunt.

Een fantastische debuut wedstrijd werd daarmee strijdvaardig bekroond met een zeer verdient wedstrijdpunt. Debuteren met een een 4-4 tegen de rating favoriet en tot ver in de wedstrijd zicht hebben gehad op meer is een prestatie van formaat. Het geeft vertrouwen voor een team dat de toekomst heeft. Groen als gras, maar vers gemaaid.

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, HMC 5, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

3 reacties op HMC 5 debuteert met een bemoedigend gelijkspel

  1. eric merx schreef:

    Mooi verslag Rick!

  2. Amir schreef:

    Geweldig verslag

Geef een reactie