HMC B – Checkmate A 0,5 – 3,5

Door Eric Merx, 24 maart 2023

 

Bord 1  Raimund van Alphen 1930 – Hrdya Dinanath  1735      0,5-0,5

 

Hrdya moest aan het eerste bord aantreden tegen hun teamcaptain die maar liefst bijna 200 ratingpunten meer had. De strijd ging lange tijd gelijk op. Maar de tegenstander van Hrdya gebruikte zeer veel tijd en kwam in behoorlijke tijdnood terecht. Hrdya had nog veel tijd over. Hij bleef zijn tegenstander flink onder druk zetten met als brandpunt de kwetsbare pion op d4. Maar hij had waarschijnlijk ook al gezien dat hij deze pion niet zo maar mocht winnen omdat hij dan ondanks een pluspion in een onduidelijk toreneindspel zou komen. Als Hrdya door had gespeeld had hij makkelijk op tijd kunnen winnen omdat zijn tegenstander nog maar 1 minuut over had op zijn klok. Maar omdat we op de onderste drie borden toch al hadden verloren ging Hrdya in op het remise voorstel van zijn tegenstander. Wederom een zeer sterke prestatie van onze eerste bordspeler.

 

Bord 2   Henk Mollema  1629  – Marco van der Linden  2083    0-1

 

Henk speelde aan bord 2 en trof voor de zoveelste keer de sterkste speler uit het team. Zijn tegenstander had maar liefst 454 ratingpunten meer. Maar ik heb de partij regelmatig bekeken en er was niet veel te merken van het krachtsverschil tot aan het middenspel. Henk bouwde zijn stelling goed op en speelde actief. De partij bleef lang in evenwicht. Misschien had zijn tegenstander een lichte voorsprong in ontwikkeling. Hij had ook twee actieve lopers die op de diagonalen stonden. Plotseling werd de stelling heel scherp nadat zijn tegenstander f5 speelde om zijn loper op b7 tot leven te wekken, gericht op het hart van Henk zijn rochade stelling. Het gevecht leek in een cruciale fase te komen.

Maar het was de andere loper die Henk de das om deed. Ook de loper op g7 werd ineens verraderlijk actief. En wist de dame van Henk dusdanig in het nauw te brengen dat Henk geen enkel veld over bleek te hebben om zijn dame in veiligheid te brengen. Waarna hij helaas de strijd moest staken.

 

Bord 3 Roel van der Laan  1831  –    Henry Heesbeen  1352    1-0

 

Ook Henry kreeg een tegenstander van formaat er zat maar liefst bijna 500 ratingpunten verschil tussen de spelers. Maar ook bij Henry ging het lang redelijk gelijk op. Hij stond geen materiaal achter, maar zijn stelling was nog niet tot volledige ontwikkeling gekomen. Zijn tegenstander kon de druk op de achtergebleven d6 pion gestaag opvoeren. Even leek het allemaal net te houden. Henry bood nog remise aan maar zijn tegenstander moest na overleg met zijn teamleider toch doorspelen. De druk werd steeds hoger op de achilleshiel van Henry en uiteindelijk stortte zijn stelling in.

 

Bord 4 Robert Pater  – Raymond Briels 1894    0-1   

 

Robert  kreeg aan het vierde bord ook een speler van formaat tegenover zich. Robert heeft nog geen officiële rating bij de externe competitie opgebouwd omdat hij daar nog niet voldoende partijen voor heeft gespeeld. Robert kwam zonder grote nadelen uit de opening. Misschien stond zijn tegenstander iets actiever. Helaas overzag Robert pionverlies door een geniepige combinatie. Daar kwam even later nog een tweede pionverlies bij. En toen ik even later terug kwam had hij ook nog een stuk moeten inleveren. Op dat moment was de stelling niet meer te houden en gaf Robert het op.

                                                                                         

  Tussenstand na 6 gespeelde ronden:

 

 

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op maandagavond 17 April. We spelen dan een uitwedstrijd tegen de Baronie B. De hekkensluiter in onze poel. We zullen onze sportieve plicht moeten doen om in ieder geval deze wedstrijd niet te verliezen.

Dit bericht is geplaatst in Avondcompetitie, Externe Competitie, HMC B. Bookmark de permalink.

Geef een reactie