HMC B – de Drie Torens B 1 – 3

Door Eric Merx, 27 januari 2023

 

Door hevige sneeuwval vorige week in de regio Tilburg, werd besloten om onze wedstrijd in de avondcompetitie tegen de Drie Torens B uit Tilburg, met een week uit te stellen. Na overleg met de bond bleek dat geen probleem. We wisten ook nu weer dat onze tegenstanders met een sterk team konden opdraven en dit geschiedde dan ook.

Henk moest het opnemen tegen Dennis de Vroe.  Hij trof  hun sterkste speler. Eigenlijk troffen onze spelers allemaal tegenstanders met meer dan 200 rating punten verschil. Stiekem hoopte ik dat Hrdya voor een verrassing zou kunnen zorgen, hij had als eens eerder bewezen dat hij dit niveau aankon.

 

                     

Daniel van Boxtel  – Hrdya Dinanath                          foto’s Eric Merx

 

Bord 1  Daniel van Boxtel 1866 – Hrdya Dinanath 1682      0-1                               

 

Hrdya speelde tegen hun teamleider Daniel van Boxtel, die voor een partijtje schaak vanuit Belgie kwam gereden omdat hij daar tegenwoordig woont. De damepion opening van Daniel leek door het zwarte antwoord van Hrdya op een omgekeerd Londen systeem met als variant de vergiftigde pion.

Daniel nam het pionoffer op b7 aan maar moest daardoor erg veel zetten met zijn dame doen om deze in veiligheid te brengen. Zwart kreeg een behoorlijke voorsprong in ontwikkeling en kreeg voldoende compensatie voor zijn pionoffer. Bovendien stonden de zwarte stukken op behoorlijk actieve posities.

Wit kreeg steeds meer moeite om zijn ontwikkeling te voltooien en Hrdya hield de druk stevig op de ketel. Op zet 22 maakte Daniel een lelijke blunder waardoor hij op slag een stuk verloor en meteen opgaf. Een mooie prestatie van onze talentvolle jeugdspeler!!

Zie hieronder zijn partij:

 

                                                 Daniel van Boxtel – Hrdya Dinanath

      1. 1. d4 Pf6 2.Pf3 d5 3. e3 Lf5 4. c4 e6 5. Pc3 Le7 6. Db3 Pc6 7. a3 0-0 8. cxd5 exd5 9. Dxb7 Pa5 10. Db5 c5 11. Da4 Tb8 12. Pd2 cxd4 13. Dxd4 Pc6 14. Df4 Lg6 15. Pf3 Ld6 16. Da4 Pe5 17.Dd1 Pxf3+ 18. gxf3 Te8 19. Le2 Le5 20. Dd2 d4 21. exd4 Lxd4 22. Pb5??

    zie diagram

      Txb5! 1-0

 

Diagram na 22. Pb5?

 Dennis de Vroe – Henk Mollema

  

         Bord 2  Henk Mollema 1613  –  Dennis de Vroe 1914      0-1

 

Henk speelde met wit aan bord 2 tegen Dennis de Vroe die maar liefst over 300 ratingpunten meer beschikte. Hij speelde dus tegen hun sterkste speler. Henk kwam goed uit de opening en hield het initiatief goed vast. Het was Dennis die verdedigde. Al snel werden er behoorlijk wat stukken geruild en de partij leek aardig in evenwicht. Henk vroeg dan ook al aan mij of hij een eventueel remiseaanbod mocht accepteren, wat ik een prima uitslag vond. Maar Henk vond het nog iets te vroeg om zelf met een remiseaanbod te komen en speelde nog even verder. De partijen van Sam en Robert waren nog onzeker wat de uitslag zou worden.

Hryda had toen al wel voor ons een punt binnen gehaald. Toen ik even later terug kwam bleek Dennis een loper weg geblunderd te hebben. Maar hij had ter compensatie wel een vrije a pion die behoorlijk gevaarlijk werd. Als Henk zijn paard kon offeren tegen die pion zou hij een grote kans hebben om een gewonnen eindspel te bereiken. Het werd een ingewikkelde rekensom om te bepalen wat het plan zou moeten worden. En omdat het Henk niet lukte om zijn paard tegen de vrije pion te ruilen koos hij ervoor om zijn eigen ver opgerukte pionnen op de koningsvleugel te ondersteunen en de blokkade op te ruimen die zijn pionnen blokkeerden. Helaas promoveerde Dennis als eerste tot dame en kon verhinderen dat Henk zijn pion kon laten promoveren. Uiteindelijk lukte het Dennis om zijn Koning erbij te halen en mat te geven. Henk had een beter lot verdiend.                                                                                                 

Jaap Postuma  – Sam van Gemert

 

                                 Bord 3 Jaap Postuma 1745 – Sam van Gemert  1524      1-0              

 

Sam speelde als vanouds een degelijke partij, waarin hij geen vrees kent voor wat ratingpunten verschil. Tijdens de partij was hier dan ook niet veel van te merken. Wit was misschien wat beter ontwikkeld en had aanvalsdreigingen maar het was nog niet eenvoudig om de taai verdedigende Sam te grazen te nemen. Helaas blunderde Sam pardoes een kwaliteit weg, hij zag dit zelf ook pas na een aantal minuten nadat hij de zet had uitgevoerd. Helaas zag zijn tegenstander het ook.

Sam moest hierdoor een eindspel in gaan met een loper tegen een toren maar wel met een pion extra voor Sam. Helaas kon zijn tegenstander zijn toren tegen de loper offeren waarna de witte koning de oppositie kreeg en het eindspel niet meer te houden bleek.                                                

 Elias Thijsse – Robert Pater

 

Bord 4  Robert Pater  – Elias Thijsse 1788    0-1   

 

Ook Robert trof deze avond een zeer sterke speler hij moest opboksen tegen een kandidaat met een   rating van 1788. Maar Robert heeft zich de laatste tijd goed ontwikkeld en speelde een goede partij

Elias moest hard werken om voordeel uit zijn stelling te halen. Het ging lang gelijk op.

Maar plotseling kon Elias een schijnoffer maken, wat Robert niet aan mocht nemen op straffe van stukverlies. Gelukkig zag Robert dit ook en nam het offer niet aan. Maar dit kostte hem wel een belangrijke centrum pion. Het heeft nog aardig lang geduurd voordat Robert op moest geven, hij heeft zich goed verdedigd. Maar uiteindelijk kon Elias op basis van zijn routine de koning zodanig ver in de vijandelijke stelling laten oprukken zodat er geen verdediging meer mogelijk was en meerdere pionnen kon gaan ophalen. Robert zag dit ook en gaf meteen op.                                                              

                     

                                           Tussenstand na 5 gespeelde ronden:                                                       

 

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op vrijdagavond 24 maart. We spelen dan weer een thuiswedstrijd tegen Checkmate A.

Dit bericht is geplaatst in Avondcompetitie, Externe Competitie, HMC B. Bookmark de permalink.

Geef een reactie