Mooi Balen

‘Mooi Balen’, vaak gebruikt als term om aan te geven dat je ergens de pest in hebt. Omdat je plannen voor vanavond op het laatste moment zijn afgezegd of omdat je fietsband lek is op een regenachtige dag net na werk. Maar schakers kunnen ook soms mooi balen.

De één wordt kwaad, loopt weg, begint te tieren en te razen (op Texel speelt Thomas Richter die in Noord-Holland voornamelijk bekend is om zijn Duitse ‘nein, Ich kan nicht schachen’ als hij een blunder begaat of een gewonnen partij weggeeft), de ander slaat een hand voor het hoofd, sommigen huilen en anderen (waaronder ikzelf) moet je gewoon een half uurtje lang maar niet aanspreken voor je eigen veiligheid. En sommigen, sommigen balen mooi.

In de laatste categorie viel Theo Suikers (hierboven op archiefbeeld) bij de interne gisteravond. Hij had verloren van Zoë Omnes en dat is tegenwoordig zeker geen schande. Zoë laat de laatste maanden duidelijk zien hele grote stappen te maken en dat het schaaktalent van de familie zeker niet alleen bij grote broer Tiago is beland. Maar Theo had duidelijk iets in de partij gemist en (met de leeftijd van Zoë) wellicht zijn laatste kans verspeeld om ooit van dit volgende HMC-talent te winnen. Balend als een stekker met een blik van ‘hea verdorie’ speelde Theo (vermoedelijk) de beslissende combinatie nog een keer in zijn hoofd door, om vervolgens met een balende blik in het oneindige een aantal minuten stil op de stoel te blijven zitten. Om Theo een beetje op te beuren zei ik nog: ‘Theo jij kan mooi balen’, hij kon er in ieder geval om lachen (misschien wel als een boer met kiespijn).

‘Mooi balen’ zal ook Henry Groenveld van BSV hebben gedacht. BSV (Bergen op Zoom) mocht als prijs voor de B-beker finale ook direct Europa in met een uitwedstrijd naar Den Bosch. Dat was al balen 1, maar Henry had de autorit blijkbaar beter verteerd dan zijn teamgenoten. In de NBSB onverslaanbaar dit jaar (Als de NBSB een MVP award uit zou reiken voor de NBSB competities komt Henry met 4 uit 4 in de B-beker en 7 uit 7 in totaal zeker in aanmerking) schoof hij ook Pieter Steijlen aan de kant. Geen kattenpis gezien Pieter’s spel (en tevens ook de enige nederlaag die een HMC B-beker speler dit hele jaar moest incasseren). Balen 2 voor hem was dat hij dan in het B-beker team van BSV zit. Daar doe ik de andere heren veel te veel mee tekort, maar kwam het uiteindelijk wel op neer. Het was een echte B-Beker finale, gemoedelijk en niet met het mes op tafel maar wel allemaal bloedfanatiek en lang spelen in gelijk opgaande wedstrijden. De interne kanonnen waren al lang en breed klaar voor de eerste wedstrijd in deze finale kraker was beslist. Bram en Jari wisten pas na 11’en het tij bij hun te keren en ruim na half 12 werd Michel’s partij remise. Waarmee BSV voor de 4e (!) keer 2,5 – 1,5 speelde in de beker, deze keer alleen voor het eerst aan de verkeerde kant van de score. De einduitslag vind u hier. En hieronder een foto van de kampioenen:


Het winnende HMC B-Beker team (v.l.n.r. Mike Adriaanse (die finale niet speelde), Bram Sekreve, Michel Timmer, Pieter Steijlen en Jari Rijnen. Helaas ontbrak Henk Mollema die in de Kwart en Halve finale 2x won).

Verder nog een paar ‘verrassende’ uitslagen in de interne (zie ook de interne stand en uitslagen). Nieuw lid Diego van den Hoeven won van Mike Adriaanse en staat ondertussen in de top 10. Zeker niet verkeerd voor iemand die net van het online schaken naar de club komt overwaaien, daar gaan we nog ‘heel veel plezier van beleven’. Verder won Eric Merx van Tiago Omnes, Tiago gaf erg zonde al snel een stuk weg en dat is iets teveel van het goede tegen ‘de Kannibaal’ E. Merx. Maar toch ook gewoon een mooi resultaat voor Eric gezien waar Tiago de afgelopen maanden van gewonnen heeft. En ten slotte boekte Tom van Vegchel ook zijn eerste resultaat met een remise tegen Ekko Oosterhuis. Altijd mooi om te zien dat de mensen die vanaf online komen aansluiten, grote stappen maken en bij de club aan kunnen haken qua niveau!

Tot de volgende.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie