Overlijden markant oud-lid Marc Smits (1967-2023)

Door René Olthof
Twan Burg maakte mij attent op het volgende bericht op de website van De Kentering.

https://www.dekentering.nl/in-marcmoriam

Daar werd ik stil van.

Meestal stuurde hij mij een berichtje of ik mee wilde gaan naar het Bevrijdingstoernooi in Wageningen. Dit jaar niet…

De eerste keer dat Marc (lid sinds 2002) mijn teamgenoot was bij HMC was het seizoen 2005/06 in de tweede klasse C van de avondcompetitie.
Op verzoek van RSV Den Bosch Noord werd de wedstrijd van de tweede ronde al op 20 oktober gespeeld in Café Schutterswelvaren, vlakbij de Salvatorkerk.
Door een overwinning pakte HMC (met teamleider Loek Mostertman aan het topbord) de koppositie na ronde twee.
Marc speelde aan bord 4 remise tegen Piet van de Akker. Saillant detail. Zowel Theo Suikers als Nel Arts kwamen uit voor RSV!

Marc Smits in Maastricht in 2017

Daags erna trad het avondteam aan met René Olthof aan het topbord. Bij de stand 2-1 hangt alles af van Marc Smits. Hij kwam met groot voordeel uit de opening en dacht de zwarte koning even mat te zetten. Dat kon ook, maar niet op de manier die Marc koos. In plaats van een mataanval bleef hij met een positionele puinhoop zitten. Daarna ging (winnend) voordeel een paar keer heen en weer, maar zoals Marcel de Waal die avond juist opmerkte: bij schaken wint vaak degene die de voorlaatste fout maakt. Marc dus en 3-1.

In de 5e ronde was het weer raak:

Ik sloot mijn verslag van de vijfde speelronde van de avondcompetitie af met de volgende zin: ‘De volgende ronde spelen we tegen De Watertoren. Een pipopunt voor degene, die weet waar die club vandaan komt.’

Ik heb geen inzendingen mogen ontvangen. De vraag is iets minder dom dan op het eerste gezicht lijkt. De Watertoren staat namelijk niet in de NBSB-Jaarboekje. Zijn ze dan vergeten? Ja en nee! De club uit Almkerk is lid van de SGS (zeg maar Utrecht), maar heeft gevraagd of ze in onze avondcompetitie mee mogen draaien. Dat is al heel lang zo.

Mijn overwinning aan het topbord verliep soepel. De 730 KNSB-punten verschil bleken onoverbrugbaar. Want wat meldde mijn tegenstander na afloop doodleuk: ‘Wij hebben ons huiswerk gedaan. Jullie spelen altijd met een 2000 speler aan het eerste bord, dus hebben wij onze maatregelen genomen.’ Wat blijkt? Na een tegenstander die zich naar eigen zeggen ‘een week’ op mijn Schots heeft voorbereid, nu een tactische opstelling tegen. Het moet niet veel gekker worden daar in de avondcompetitie.

Marc Smits was aan bord 4 het slachtoffer van die Almkerkse aanpak. Hij kreeg Sander van Dijk voor zijn kiezen, een speler met 1923. Dat bleek een beetje te veel van het goede, maar de titel was binnen.

Het seizoen werd passend afgesloten in ronde 7 tegen De Zandloper uit Waalwijk.

Zoals altijd maakte Marc een onuitwisbare indruk met zijn partijen! Ik ben het laatste dozijn jaar veel met hem meegereden naar toernooien. Zijn favorieten waren het bevrijdingstoernooi op 5 mei in Wageningen, het Noteboomtoernooi in Leiden, Maastricht Open, WLC Open en in mei 2022 nog het OKU in Utrecht. En dan heb ik het nog niet eens over zijn geliefde BoschRos-toernooi. Aan alles komt een einde…

Marc Smits

Marc Smits bij het 4de BoschRos toernooi.

DROPBOX-link naar fotoselectie Marc Smits
https://www.dropbox.com/sh/7bmdrod6yb6ajko/AACJfiQ8JUbMg6JRwpD85btoa?dl=0

Dit bericht is geplaatst in Mededelingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie