Veldhoven A – HMC B 2,5 – 1,5

Door Eric Merx, 20 oktober 2022

 

In onze tweede ontmoeting voor de avondcompetitie verloren we met minimale cijfers van het eerste team uit Veldhoven. Ook dit team beschikte op 3 borden over een ratingoverwicht. Hun gemiddelde gezamenlijke rating was 200 ratingpunten hoger dan onze Rating. We zijn in deze sterke poule duidelijk de underdog. Kortom we wisten dat we weer flink aan de bak moesten en dat er een zware kluif lag te wachten op de eerste twee borden. Henk trof een tegenstander met maar liefst 365 rating punten meer. Maar van dat krachtsverschil was niet veel te merken. Ook een goede prestatie van Jari die tegen een een beduidend sterkere speler remise speelt. Onderstaand commentaar op de partijen wordt door de spelers zelf gegeven.


Door Henk:

Bord 1                    Henk Mollema 1597 – Rob van de Voort 1962     0-1

Ik moest tegen Rob van der Voort. Ik had van te voren gezien dat onze tegenstanders veel sterker waren dan wij. Dus ik zou op bord 1 ook wel een zware dobber krijgen. Achteraf zag ik dat dat inderdaad het geval was. Ik had in de interne competitie tegen sterke tegenstanders wel redelijk spel gehad met 1.f4 tegen sterke tegenstanders (Thomas en Hrdya) ofschoon ik beide partijen verloor. Dus ik ging ook dit keer voor die optie. Tot en met zet 14 ging alles goed. Volgens de engine had ik licht voordeel (+0,5). Maar toen mijn tegenstander op zet 14 e5 speelde, besloot ik mijn f-pion door te schuiven, waardoor ik het eigenlijk voor mezelf onmogelijk maakte om gevaar te stichten op de koningsvleugel van hem. Ik had beter fxe5 kunnen spelen. Afijn, nadat ik zelf de deur naar de koningsstelling van mijn tegenstander had dichtgegooid, begon hij een opmars met zijn pionnen op de damevleugel. Ik kon nu alleen maar verdedigen wat niet in mijn spelstijl past. Op zet 21 werd er voor het eerst in de partij iets geslagen. Ik verloor daarbij het centrum en liet op een gegeven moment ook nog mijn paard insluiten (dat gebeurde trouwens ook in mijn partij tegen Hrdya in de interne competitie maar dan op een andere plek). Over het geheel genomen ben ik niet ontevreden over mijn spel, maar ja…. uiteindelijk telt het resultaat.

 

Door Eric:

Bord 2                             Hans Brave 1827 – Eric Merx 1609   1-0

 

De twee teamleiders moesten het tegen elkaar opnemen. Er kwam een Siciliaan op het bord waarin het lang gelijk opging. Maar door een schijnoffer won ik een pion. En kwam zeer riant te staan. Hij zag deze zet niet aankomen en verbruikte veel tijd voor zijn antwoord.

Niet veel zetten later kon hij ditzelfde geintje bij mij toepassen, ook een schijnoffer dat ik niet zag aankomen en hij won zijn pion weer terug. Maar nu stond hij toch wel beter. Ik verzuimde om zijn sterke loper af te ruilen nadat hij deze aanbood. Ik dacht dat mijn loper sterker was. Dit weigeren heeft me uiteindelijk de partij gekost. Hij trok de loper terug naar een betere plek en ik moest vanaf dat moment verdedigen. Plotseling overzag ik dat ik een stuk of kwaliteit zou gaan verliezen en koos voor de kwaliteit. Op dat moment was de stelling in hogere zin al verloren voor mij. Maar er stonden nog zoveel stukken op het bord dat ik toch nog tegen kansen kreeg. Mijn tegenstander maakte een incorrect dameoffer wat ik had moeten aannemen. Maar ik en hij ook, dacht dat ik mat achter de paaltjes zou gaan. Maar met de toren waarmee ik de dame had kunnen slaan kon ik ook het mat opheffen. Dit hadden wij beiden niet gezien. Kortom ik verloor alsnog.

 

 

Door Jari:

Bord 3                    Jari Rijnen  1462 – Jan van de Munckhof 1685  0,5-0,5

 

Ik kreeg een standaard Catalaans op het bord, maar kwam toch niet helemaal lekker uit de opening. Na een kleine onnauwkeurigheid had ik een dubbele a-pion en een iets minder actieve stelling. Tijdens het afruilen van veel stukken maakte mijn tegenstander een blunder waardoor ik met de juiste zet 2 pionnen kon winnen; ik won er 1. In een spannend eindspel waar ik met minder dan 10 minuten tegen 45 minuten speelde hield ik me goed staande waarna mijn tegenstander remise aanbood, dat ik direct aannam. Stockfish evalueerde de eindstelling op +1,5 in mijn voordeel maar ik zou een 2e keer weer remise aannemen, zei het na eerst te overleggen met de teamcaptain.

 

 

Bord 4                       Ruud Groenewoud 1451 – Sam van Gemert 1469   0-1

 

Onze enige overwinning vandaag kwam op naam van Sam te staan. Ik had hem graag in het zonnetje gezet maar helaas heb ik weinig gezien van zijn partij hoe zijn overwinning tot stand is gekomen. Maar niettemin een prima prestatie van Sam die met de zwarte stukken speelde. Waarvoor hulde!

Door Sam:

Als speler van bord 4 had ik als enige het genoegen om kijkend naar rating een soortgelijke tegenstander te krijgen met de zwarte stukken, het begon heel gewoon met 1.d4 maar al vrij snel speelde hij a3 en g3 terwijl veel van zijn stukken nog in hun hok stonden waardoor ik voor mijn gevoel toch wel al snel het voordeel pakte met meer ontwikkelde stukken maar er was nog niks geks aan de hand. Gezien het feit dat ik meer ontwikkelde stukken op het bord had staan besloot ik gewoon vol in aanval te gaan met H5, richting zijn gerokeerde koning. Omdat hij g3 speelde en niet zijn loper op g2 had staan was het toch wel iets verzwakt, hij liet mij mijn gang gaan en ik mocht H4 spelen waardoor ik de mogelijkheid kreeg om mijn torenlijn te openen richting zijn koning en die had ik gepakt, gezien de open lijn had ik een toch wel vrij risico volle beslissing gemaakt en in plaats van te rokeren, koning e2 te spelen om de toren te dubbelen op de open lijn. Volgens de computer had ik al een voordeel van -5 maar ik zag nog niet de directe winst en ik had nog ongeveer 10 minuten en mijn tegenstander zeker 35 minuten, dus de tijd begon te dringen. Maar naar wat geschuif met de stukken vond ik toch de weg naar de koning waardoor hij een kwaliteit moest offeren en daarmee zijn hele stelling uit elkaar viel, uit wanhoop dacht hij heel lang na waardoor hij zelf gevlagd werd.

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op vrijdagavond 18 november. We spelen dan een thuiswedstrijd tegen WLC B, die net boven ons staat.

Dit bericht is geplaatst in Avondcompetitie, Externe Competitie, HMC B. Bookmark de permalink.

Geef een reactie