Verslag NK-E

verslag van Ruud Verstegen, foto’s van Ad Bruijns

Dit weekend namen Hrdya, Tiago, Jonas en Zoë deel aan het NK E in Tilburg. Het waren twee hele mooie dagen!

We waren onder de indruk van de goede organisatie. Een mooie locatie, lunchpakketten stonden klaar voor alle deelnemers en het toernooi was, dankzij veel live-borden, zelfs goed te volgen voor de thuisblijvers. Ook waren er twee ‘toernooicoaches’ aanwezig die graag je partij wilden analyseren. Jonas verbaasde zich er over dat tijdens dit jeugd-NK dezelfde hoofdscheidsrechter (Arno Eliëns) actief was als in de groep van Magnus Carlsen en Anish Giri tijdens Tata Steel. Het blijkt een kleine (schaak)wereld.

Vooraf had Jonas zichzelf als (bescheiden) doel gesteld om niet al zijn partijen te verliezen. En dat doel heeft hij ruimschoots behaald, ook al hadden al zijn tegenstanders een hogere rating. Jonas eindigde zijn eerste NK keurig in de middenmoot met 4 uit 9.  Zijn langste partij (meer dan een uur) speelde hij tegen Jim de Wit. In dit leerzame filmpje van Bram Klapwijk (volg zijn kanaal!) wordt de ontknoping besproken, waarin Jonas het met zijn dame (met nog maar enkele minuten op de klok) moest opnemen tegen 3 zware stukken van Jim.
https://www.youtube.com/watch?v=5c5RmldryuQ

Jonas in actie op het NK E

Ook Zoë speelde een prima NK bij de meisjes. Het was al knap dat ze zich had geplaatst voor de E-categorie, omdat ze nog maar 8 jaar is. Dat zij 11e zou worden, met 4 uit 9, was al helemaal een mooie prestatie! Maar wat was haar geheime wapen dit toernooi? Wellicht hielpen de tips van toernooi-coach Luuk Baselmans, met wie ze duidelijk een klik had en die al haar partijen telkens meteen moest analyseren. Maar waarschijnlijk was het toch vooral te danken aan haar kwaliteit om in elke partij altijd optimistisch door te schaken, zonder last te hebben van spanning, zelfs als ze slechter stond.

Zoe in actie op het NK-E

Haar broer Tiago speelde dit toernooi ook enorm sterk. Zo boekte hij op dag 1 al meteen een knappe overwinning tegen één van de toernooi-favorieten Raghav Patak. Een beslissende zet van Tiago uit deze partij wordt nabesproken door Bram Klapwijk, die daar terecht een “!” bij noteert.

https://www.youtube.com/watch?v=tFZyfKGGD2k&t=72s

Door zijn goede spel had Tiago tot de laatste wedstrijd nog uitzicht op de tweede plaats. Helaas ging die partij echter verloren, waardoor Tiago plots zakte naar de 8ste plek. Maar gelukkig was dat net hoog genoeg om toch met een beker naar huis te gaan!

Tiago en Hrdya tegen elkaar op het NK-E

Tsja, en dan waren we ten slotte natuurlijk getuige van de bijzondere prestatie van Hrdya. Hrdya werd de terechte kampioen met 9 punten uit 9 wedstrijden. Hij kreeg veel lof bij de prijsuitreiking, waar gezegd werd dat veel schakertjes die dat in het verleden ook presteerden, het later ver hebben geschopt en soms zelfs grootmeester werden. Dus dat is hoopvol voor team 1!  Hrdya bleef er bescheiden onder, maar mag enorm trots zijn op zijn eerste officiële Nederlands kampioenschap. Daarmee verdiende hij een ticket voor het WK E in Egypte! Laten we maar hopen dat dat niet op dezelfde datum plaats vindt als de finale van het NK teams E, want we willen Hrdya daar dit jaar niet weer missen. Voor de liefhebbers: ook enkele prachtzetten van Hrdya zijn te zien in de twee video’s van Bram Klapwijk.

Nederlands kampioen E Hrdya Dinanath

Tevreden HMC-ers op het Nederlands kampioenschap E

Klik hier voor de standen en partijen

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Verslag NK-E

  1. Edith Verwegen schreef:

    Compliment aan alle spelers van HMC die zo goed hun best hebben gedaan en mooie resultaten hebben bereikt. Een extra felicitatie aan kampioen Hrdya en bekerwinnaar Tiago!

  2. Rick Smit schreef:

    Gefeliciteerd met jullie hele goede prestaties Dame en Heren!

Geef een reactie