Age is just a number

Door René Olthof
Wat bij de mannen de Sinquefield Cup is, heet bij de vrouwen de Cairns Cup. Een tienkamp klassiek schaak met een internationaal veld met uitsluitend wereldtoppers. Genoemd naar Dr. Jeanne Sinquefield, geboren Cairns. De echtgenote van de grote schaakfilantroop Rex Sinquefield, die nu al sinds een jaar of tien miljoenen en miljoenen pompt in de Saint Louis Chess Club in Missouri, USA. Ons lid Anna Zatonskih was dit jaar weer uitgenodigd en dat heeft veel te maken met haar erelijst, want zij is viervoudig dameskampioene van de Verenigde Staten (2006-2008-2009-2011). In Amerika wordt goed voor kampioenen gezorgd. Wat het voor Anna, sinds kort uit de Top 100 gevallen, vooral bijzonder maakte is niet dat zij met jaargang 1978 de oudste deelneemster was. Dat is haar al vaker overkomen, bijv. in recente Amerikaanse kampioenschappen. Maar wel dat zij voor het eerst in haar lange schaakleven in een gesloten toernooi de speler met de laagste rating was. En niet zo maar met een paar punten, nee. Het verschil met nummer 9 Irina Krush, landgenote en achtvoudig Amerikaans kampioen, bedraagt meer dan 100 punten: 2327 tegen 2436.
De eerste editie van de Cairns Cup in 2019 werd gewonnen door de Russin Valentina Gunina, de tweede in 2020 was een prooi voor Humpy Koneru. Zo’n beetje het laatste topevenement voor COVID-19 toesloeg. Titelhouder Humpy was ook dit jaar van de partij, Gunina om begrijpelijke redenen niet. Na de vierde ronde zag zij zich echter genoodzaakt zich uit het  toernooi terug te trekken vanwege ziekte. Haar nederlagen tegen Kosteniuk en Dzagnidze kwamen daarmee te vervallen.

Over het toernooi kunnen we kort zijn. Het was een sprookje. Anna begon met twee wit-
remises en twee zwart-overwinningen. Vooral die tegen de Georgische Bella Khotenashvili
was van groot belang.

In de 8 e ronde gisteren stond de druk er vol op. En Anna slaagde met vlag en wimpel!

Toernooiwinst, eerste IGM-norm en dat allemaal met nog één ronde voor de boeg (vanavond om 20.00 uur onze tijd). Het kan niet op voor Anna in Saint Louis.

René Olthof

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Age is just a number

  1. Rick Smit schreef:

    Top prestatie! Moet eerlijk gezegd worden

  2. Pingback: De Bossche Bende tuigt naar Veldhoven, Den Haag en St. Louis | Schaakvereniging HMC Den Bosch

Geef een reactie