8e editie van het BoschRos toernooi 2 juli 2023

Door Eric Merx

Foto’s  René Olthof / Mari van Ooijen / Henk Mollema

 

In  mei jongstleden zocht ik contact met Marc Smits om het BoschRos toernooi weer te organiseren. Deze keer zou het toernooi bij hun in Rosmalen plaatsvinden. Maar ik kreeg geen contact meer met hem. Maar ik had gelijktijdig ook een mailtje gestuurd naar de voorzitter van de Kentering Peter Zijderveld.

Van hem kreeg ik het bericht dat Marc in het ziekenhuis lag en dat het zeer ernstig met hem was.

Helaas bereikte niet veel later ons het bericht dat hij op 56 jarige leeftijd overleden was. Peter nam daarom het stokje weer over van Marc en ging de werving van zijn leden voor het toernooi op zich nemen. Alleen zat hij de hele maand juni nog in het buitenland, waardoor het toernooi pas in juli kon plaatsvinden.

 

Mede-organisator Marc Smits

 

Voorzitter Peter Zijderveld opende het toernooi met een minuut stilte voor Marc. Hij was de afgelopen jaren regelmatig betrokken om de organisatie mede te organiseren vanuit de Kentering.

 

Vervolgens moest er nog wel even behoorlijk gepuzzeld worden voor de indeling. HMC kwam met maar liefst 10 leden opdraven. Op de valreep meldde zich nog 2 nieuwkomers, te weten Jari Rijnen en Sam van Gemert, zich aan bij ons team. De Kentering kon  maar 6 leden opstellen waardoor er 2 HMC-ers bij de Kentering moesten invallen.

 

Helaas kon de Kentering deze keer niet beschikken over Ton Snoeren die vaak aan dit toernooi  meedeed en ook Tom Fuerstenberg was helaas niet van de partij. De uitslag zou er dan wel eens heel anders hebben kunnen uitzien.

 

Cees van Zelst was als dubbellid bereid om aan het team van de Kentering te worden toegevoegd en  ik had mezelf ook aangeboden. We zouden dan 2 teams kunnen opstellen van 8 tegen 8. Maar helaas kwam 1 lid van de Kentering niet opdagen, waardoor ik mezelf opofferde om reserve te blijven staan, mocht dit lid alsnog opdraven wat helaas niet gebeurde.

Henk Mollema werd daarna als oud Kentering lid bij onze tegenstanders ingedeeld.

Het werd uiteindelijk een strijd van 7 tegen 7.

                               Kentering – HMC                                       2,5 – 4,5

Bord 1  Leon ter Beek – Caspar Hermeling           0-1

 Bord 2  tegen Cees van Zelst – Koos Hendriks.      0,5-0,5        

                     Bord 3  Luigi de Mas –  Mari van Ooijen               0-1

                     Bord 4  Henk Mollema – Jari Rijnen                      0-1

                     Bord 5  Hans Kranenbarg – Jos Peters                   1-0

 Bord 6  Peter Zijderveld – Sam van Gemert          0-1

                     Bord 7  Pieter Roos – Henri Heesbeen                    1-0                                                                                                           

 

   Bord 1  Leon ter Beek – Caspar Hermeling

Leon zette een degelijke en stevige verdediging op tegen Caspar zijn dubbele fianchetto. Lang was er sprake van evenwicht en leek het haast niet mogelijk om door te breken. Toch lukte het Caspar om een pionnetje te winnen en met een iets actievere toren en een veiligere koningsstelling de winst binnen te slepen in het verre eindspel.

Bord 2  Koos Hendriks – Cees van Zelst

Cees van Zelst speelde in dienst van de Kentering. Hij nam het op tegen Koos. De stelling was lang in evenwicht. Maar het lukte Cees om een pion voor te komen. Maar Koos bleef stug en actief verdedigen.

Even leek het er op dat Cees op de winst ging afstevenen. Maar Koos gaf geen krimp en bleef stug door knokken. Uiteindelijk bleef Cees met een randpion opgezadeld en lukte het Koos om de pionachterstand weg te werken zodat het uiteindelijk remise werd. Knap verdedigd van Koos.  Wellicht had er meer ingezeten voor Cees. Maar het was niet eenvoudig hij kon ook de plank goed misslaan indien hij het verkeerde plan koos.

Bord 3  Luigi de Mas –  Mari van Ooijen

 

Luigi de Mas –  Mari van Ooijen (wit)

Mari kwam goed uit de opening en kreeg twee sterke verbonden centrumpionnen  op de vijfde rij.

Hierdoor kwamen enkele zwarte stukken van Luigi  passief te staan en de zwarte koningsstelling oogt erg kwetsbaar. Luigi verslikte zich uiteindelijk in de witte d5  pion. Hij sloeg in met  Dxd5?? Mari antwoordde meteen met Pg5 en dreigde mat en damewinst. Toen Luigi dit te laat ook zag gaf hij meteen op. Een degelijke partij van Mari. Die net als Caspar ook koos voor een dubbel fianchetto.

 

Bord 4  Henk Mollema – Jari Rijnen

Henk Mollema met wit tegen Jari Rijnen

Henk speelde ook in dienst bij de Kentering omdat hij in het verleden regelmatig meedeed aan de interne competitie. Het werd een bloedstollende partij met stukken die instonden. Uiteindelijk won Henk een stuk tegen drie pionnen. Maar Jari slaagde erin om een ver opgerukte vrijpion te laten promoveren tot dame. Hierdoor moest Henk een toren geven. Dit was helaas niet meer te houden voor hem en Henk gaf het op.

Bord 5 Jos Peters  –   Hans Kranenbarg

 

Jos kreeg met de witte stukken een Siciliaan tegen. Om precies te zijn de Svesnikov variant. Hans bleek

meer kaas te hebben gegeten van deze variant dan Jos. Hij zag de bui al hangen en vertelde me dat hij niet goed stond en dat hij dit waarschijnlijk niet kon houden. Hans speelde sterk en nadat hij de thematische doorbraak met d5 wist te bereiken kwamen zijn stukken met kracht vrij. Jos had dit Kunnen en moeten voorkomen maar overzag dit en kon de actievere stukken van Hans niet meer de baas waarna hij moest opgeven. Een goede partij van Hans!

Bord 6  Sam van Gemert – Peter Zijderveld

Sam speelde met de zwarte stukken tegen Peter  Zijderveld. Het werd een Spaanse partij waarbij Peter zijn wit veldige loper tegen een paard van Sam had geruild. Het leek lang gelijk op te gaan maar na enig manoeuvreren zag ik dat Sam een pion had weten te winnen. Even later toen ik kwam kijken had hij een tweede pion weten te pakken. En hij wist zelfs een derde pion te grijpen. De pionnen gingen al snel richting de promotievelden en nadat Peter pardoes een paardschaak toeliet tussen zijn koning en toren was het pleit beslecht en gaf hij op.  Een mooi debuut voor Sam die voor het eerst aan het BoschRos toernooi meedeed.

Bord 7  Henri Heesbeen – Pieter Roos

Toen ik bij Henri zijn partij keek zag ik dat hij al een pion voorstond tegen Pieter Roos. Deze pion stond ook best hinderlijk op e6 in het vijandige kamp. Maar Pieter speelde nauwkeurig en omsingelde deze indringer vanaf de flanken met zijn torens en loper. Hij wist de pion onschadelijk te maken en binnen te halen en bleek even later zelfs ook nog een kwaliteit te winnen. Hierdoor moest Henri opgeven. Een goede partij van Pieter!

 

 

Team Captain  Eric Merx krijgt uit handen van voorzitter Peter Zijderveld

De BoschRos wisseltrofee 2023 uitgereikt. De tussenstand is nu 5-3 in het

voordeel van HMC.  Hopelijk lukt het volgend jaar weer om de 9e editie bij

HMC in de Biechten te organiseren. Mari van Ooijen was bereid om de

wisseltrofee voor een jaar lang thuis onder zijn hoede te nemen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie