HMC 1 al zeker van kampioenschap

Na een jaar afwezigheid in de Meesterklasse, kunnen we ons weer voorbereiden op uitwedstrijden naar Groningen, Haarlem, Sas van Gent en Zuid-Limburg. Vorig jaar hadden we behoorlijk veel pech en vlogen we er helaas in de laatste ronde uit tegen Groningen na een 5,5-4,5 nederlaag. Dit jaar waren we de topfavoriet om te promoveren vanuit 1B. Maar vooraf was duidelijk dat Vianen een gevaarlijke concurrent zou zijn. 1 April stond bij heel ons team met rood omcirkeld. Dat was de dag van het vierpuntenduel. Kleine misstappen konden we ons wel veroorloven, als er op 1 april maar gewonnen zou worden. Die misstappen begingen wij niet, Vianen had wel een misstap begaan. Tegen Krimpen aan den Ijssel verloren zij nipt, wij gaan daar de laatste ronde proberen om onze 100% score intact te houden.

Zoals gezegd had Vianen een achterstand van 2 matchpunten, maar op bordpunten zouden zij waarschijnlijk winnen van ons. Vooraf hadden zij een half bordpunt minder, maar na een overwinning op ons zouden de mede-Brabanders minstens een half puntje meer hebben dan wij. In de laatste ronde moeten wij tegen Krimpen en Vianen tegen UVS. Daar bordpunten inlopen is mogelijk, maar vrij lastig.

We wisten dus wat ons te doen stond, minimaal 5-5 spelen. Om dat voor elkaar te krijgen was al ver van tevoren menig topspeler geregeld. Met 2317 als laagste rating in onze opstelling zou dit onze sterkste opstelling van dit seizoen worden. Tegen DD waren wij ook zeer sterk, met een gemiddelde van 2384, maar nu hadden we 2387 gemiddeld. We misten zelfs nog een paar toppers zoals Antonios en Jasper.
Hoe kun je dan toch zo sterk zijn? Nou, door het seizoensdebuut van Anna, Tycho en Andrej.

Tycho en Anna hebben in het verleden vaker voor HMC gespeeld en deze sterke IM’s werden weer eens opgeroepen om Vianen het vuur aan de schenen te leggen. Andrej was een invaller voor Jasper. Jasper had nachtdienst in het ziekenhuis en ik zou stand-by staan voor als Jasper de ochtend zelf aan zou geven toch niet fit te zijn. Jasper gaf het al een paar dagen eerder aan en toen besloten Henk en ik onderling dat de tip van Daniel Fridman om Andrej te vragen het proberen waard was. Ik zou mensen met reisproblemen op de dag zelf vervangen en anders bier gaan drinken in De Biechten. Andrej woont pas een half jaartje in Bochum, daarvoor woonde hij in Marioepol.

Over naar het wedstrijdverloop.

Twan kwam al vrij snel goed te staan tegen FM Kooijmans op bord 1 met zwart dacht ik. Het leek een tijdje een tactisch mijnenveld waarin de spelers zich bevonden. Twan wist een eindspel met een pion meer te bereiken en dit voerde hij zorgvuldig naar winst. Twan heeft nu een indrukwekkende 6 uit 6.

Daniel bereikte niet zo heel veel met wit op bord 2 tegen IM Hendriks. Gelukkig is dat ook niet nodig bij Daniel. Toen Hendriks de actieve toren van de a-lijn naar de koningsvleugel moest spelen omdat Daniel wat druk had op de e-lijn, rekende ik al op een punt. Dat punt volgde pas veel later, nadat de rest al een tijdje klaar was. Met Daniel weet je wat je in huis haalt, 3 uit 3 dit seizoen. Net als Antonios en Twan staat hij met zijn grootmeesterlijke schaakkracht op 100%.

Martin kreeg op bord 3 met zwart een ongeveer gelijke tegenstander (FM Odendahl). Dit werd vrij snel remise.

Op bord 4 speelde Geert met wit tegen FM Ries. Geert stond de hele partij wel prettig vond ik. Geert heeft echter bijna nooit snelle partijen. Dit keer was hij ook een tijdje bezig om zorgvuldig het tegenspel van zijn tegenstander te beperken en de partij zo in het slot te gooien. Ik denk dat het een vrij soepele overwinning was van Geert.

Op bord 5 zat Tycho met zwart tegen Van Lanen. Zelf vond ik het niet zo duidelijk, Tycho stond niet per se minder, maar of hij nou beter stond… René Olthof vond van wel en zei dat Tycho een heel goede en sterke partij speelde. Langzamerhand werd ook mij duidelijk dat Tycho ging winnen. Met het elegante Df8 beëindigde hij de partij met een vol punt.

Tycho was trots op zijn partij en dat is te zien!

Rob speelt echt een topseizoen. Twee halfjes met zwart en maar liefst 5 overwinningen met wit. Daarom kreeg hij tegen Vianen weer wit. Ook tegen GM Orlov op bord 6 kwam Rob heel goed te staan. In de slotstelling stond Rob nog steeds beter, maar hij wilde niet het risico nemen in een teamwedstrijd om door te spelen na een remise-aanbod van Orlov.

Mischa dacht langer na over Rob zijn analyse dan in zijn eigen partij. Tycho had wel weer lang genoeg geschaakt

Jeroen speelde tegen Stork met zwart op bord 7. Jeroen zag een wit paard op d6 verschijnen dat gedekt werd door een witte pion op c5. Zelf was ik verbaasd dat Jeroen dit al vrij vroeg in de partij had laten gebeuren en dacht ik dat hij minder stond. Bij de analyse en tijdens de partij bleek dat Jeroen goed wist wat hij aan het doen was en om dit witte paard heen aan het spelen was. Jeroen kwam goed te staan, maar gelet op de andere borden besloot hij geen risico te nemen en remise te pakken.

Op bord 8 met wit tegen Volkov kwam Anna niet zonder problemen uit de opening. Vooral de tijdnood was een probleem. Naarmate Anna haar stukken uit een gedrongen stelling wist te ontvlechten begon haar tegenstander meer tijd te gebruiken. Anna stond de hele tijd een stukje beter waarschijnlijk, maar besloot ergens dat remise prima was.

Andrej speelde op bord 9 tegen FM Dresen, een solide en ervaren Duitse speler, met zwart. Dresen vond remise wel prima en Andrej besloot geen gekke dingen te doen en zo werd al snel een halfje overeen gekomen.

Mischa had eerder in het seizoen tegen UVS een prima overwinning tegen Pijkeren, maar dit keer wilde het minder vlotten met wit op bord 10. Hij kreeg met FM Hintze een speler die op zijn top 2360 had en nog steeds een vrij hoge rating heeft. Maar dat Mischa binnen een uur, of was het een half uur, een stuk verloor was vooral zijn eigen verdienste. Hij overzag Lh2+ gevolgd door Df4. Mischa streed nog wel een tijd door omdat hij een echte schaakliefhebber is en geen genoeg kan krijgen van het spelletje, maar de stelling was helaas te slecht. Hintze speelde het misschien niet optimaal en had ‘geluk’ dat de 40 zetten al snel behaald werden zodat er geen tijdnoodduel nodig was, maar het was genoeg.

De rest van de partijnotatie was niet leesbaar en volgt misschien nog als Mischa het zelf wel kan lezen.

Mischa is door Tycho benoemd tot de Guti van HMC: invaller

Een vrij soepele overwinning van HMC! Op naar de Meesterklasse.
De partijen zijn ingevoerd door René. De foto’s (ook al afkomstig van René) volgen nog, de foto’s die al te zien zijn komen van mijn mobiele telefoon. Bedankt, René!

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, HMC 1, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

4 reacties op HMC 1 al zeker van kampioenschap

 1. eric merx schreef:

  Hartelijk gefeliciteerd met het behalen van jullie overwinning en de terugkeer naar de meesterklasse!

 2. Mollemaestro schreef:

  Bedankt!

 3. Christiaan Jansen schreef:

  Ik denk dat Vianen heeft gedacht in Meesterklasse dat is te duur, principeel ben ik tegen spelers die een grote vergoeding krijgen en in Meesterklasse zou dat echt duur zijn.

  Zelf heb ik in Hongarije gespeeld en daar was met een resultaat een financiele vergoeding (winst EUR 2.5, remise EUR 1.4). Ik vond en vind dat vreemd, maar OK.

  Echte leden zijn belangrijk, prima dat de vereniging wordt geholpen, maar geld in Meesterklasse ed, jammer.
  ECHTER, Nederland zou goede teams sturen naar Europese Clubkampioenschappen ed.

 4. Rick Smit schreef:

  Gefeliciteerd met het kampioenschap mannen!

Geef een reactie