HMC naar Final Four

Nog brak van ons overwinningsfeestje na de promotie naar de Meesterklasse mochten we op maandag 3 april aantreden tegen SG KiNG in de KNSB-beker. Twee dagen na het verslaan van Vianen stond er een uitduel op de planning in Cafe Theseus. King hoopte in de thuishaven van De Drie Torens te worden bijgestaan door Caïssa en de andere Griekse goden. Daarom werd afgeweken van hun eigen thuislocatie en speeldag. Asklepios besloot de genoten van King een handje te helpen door Twan ziek thuis te laten blijven. Last-minute (rond 17:30 op maandag) hadden we het geluk dat Martin bereid was om de reis naar Tilburg te maken. Ook onze andere grootmeester was verhinderd, maar waar Twan ziek werd gemaakt. Daar werd Antonios juist uitgenodigd om zijn verjaardag te vieren op de Olympus in zijn thuisland. Zonder grootmeesterlijke krachten, wisten we dat het een lastige wedstrijd zou worden. Er was geen ruimte voor het motto van KiNG (Kut, niet gezien). We waren nog steeds favoriet voor deze wedstrijd, omdat ik mij in het gezelschap bevond van drie IM’s. Gent, Rotterdam en Nijmegen als uitvalsbases. Dan vind je inderdaad zo’n beetje het centrum daarvan in Tilburg.

Ik had het geluk dat ik, zoals wel vaker, mee kon rijden met Jeroen vanuit Nijmegen naar Tilburg en terug. Dit keer zat er zelfs een uitnodiging bij om samen met het gezin Bosch te eten. Het was een smakelijke maaltijd!

In Tilburg aangekomen bleek dat we een licht ratingoverwicht hadden, maar dat het op ieder bord een spannende partij beloofde te worden. Martin tegen Cees Ijzermans, Geert tegen Mark Haast, Jeroen tegen Bram van den Berg en ik tegen Jordy Schouten.

Martin won ergens een pion met zwart op bord 1 tegen Ijzermans, Cees kreeg een klein beetje compensatie door half-open lijnen voor zijn torens. Dat Martin de partij onder controle had leek in ieder geval wel duidelijk. Hoe het precies tot een vol punt voor Martin kwam is mij niet duidelijk, maar dat het een mooi debuut is voor HMC in de beker mag duidelijk zijn.

Zelf speelde ik met wit tegen Schouten op bord 4. Ik speelde een (onnauwkeurige) zijvariant tegen de Grünfeld om Schouten ook maar uit zijn theorie te halen. Dit lukte behoorlijk goed. Zie de analyse van de partij.

Geert kwam ongeveer gelijk uit de opening met wit tegen Haast, daarna hadden Geert en de rest van ons team het idee dat Haast (de broer van Anne) iets beter kwam te staan en waren wij bang voor een overwinning van de enige IM bij de Tilburgers. Gelukkig bleef Geert nauwkeurig spelen en benutte hij een fout van Haast om een punt bij te schrijven.

Vrijwel gelijktijdig was Jeroen klaar tegen Van den Berg. Jeroen besloot om het vleugelgambiet in het Siciliaans te vermijden met zwart. Jeroen offerde ergens een pion, om onder de druk van de witte stukken uit te komen. Ik denk dat dit offer onnodig was, maar daarna was het in ieder geval billenknijpen of Van den Berg niet ergens het pionnetje meer kon omzetten in winst. Jeroen verdedigde voldoende en wist af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers waarin wit niet kon winnen. Een offer om de goden tevreden te stellen, slim gedaan Jeroen!

Een bekeroverwinning met twee overwinningen en zonder nederlagen, dat is een resultaat waar je thuis mee mag komen. Ook al was thuis in mijn geval pas om 01:45.

Op naar de Final Four op Hemelvaartsdag. Daar zal eerst een halve finale gespeeld worden en daarna de finale of verliezersfinale.

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, KNSB-beker. Bookmark de permalink.

2 reacties op HMC naar Final Four

  1. Pingback: OKU 2023: de inschrijvingen gaan hard! - Schaaksite

  2. Pingback: Pak beker | Schaakvereniging HMC Den Bosch

Geef een reactie