Pak beker

HMC Den Bosch heeft voor de vijfde keer deze eeuw de KNSB-beker gewonnen. In het Berenschotkantoor in Utrecht werd achtereenvolgens afgerekend met organisator Paul Keres en landskampioen Amevo Apeldoorn.

Partijen kun je hier naspelen. PGN downloaden gebeurt hier.
Foto-albums: René Olthof, Harry Gielen. Foto’s in dit verslag zijn van René.

Geschiedenis
We wonnen de beker voor het eerst in 2007 in Hoorn onder leiding van Kasimdzhanov en Fridman. In 2011 stuntten we door zonder GMs te winnen van het grote HSG in Bussum. 2 jaar later in 2013 lukte het weer zonder GMs na winst in de finale tegen Groningen. Onze laatste beker wonnen we in 2015 in Haren. En nu in 2023 dus met ons sterkste bekerteam ooit.

Jeroen Bosch, Twan Burg, KNSB-Beker, Antonios Pavlidis, Daniel Fridman, Henk Burg

v.l.n.r. Jeroen Bosch, Twan Burg, KNSB-Beker, Antonios Pavlidis, Daniel Fridman, Henk Burg

Voorrondes
Sinds onze laatste bekerfinale in 2015 zijn we tegen een aantal vroege uitschakelingen aangelopen. Dankzij een brede basis lukte het dit seizoen wel, na 3x 2.5-1.5 winst op Bennekom, Waalwijk en Eindhoven werd met 3-1 van SG KiNG gewonnen. Dit deden we met de volgende spelers: Jeroen Bosch en Thomas Mollema (beide 4x), Antonios Pavlidis en Twan Burg (beide 2x), Miguel Margarido, Martin Martens, Geert van der Stricht en Caspar Hermeling (allen 1x). Geen ruime uitslagen maar niet in de problemen gekomen.

Final Four
Vorig seizoen zijn we gedegradeerd uit de Meesterklasse en de bekercompetitie was voor ons een gelegenheid om toch op het hoogste niveau van Nederland mee te strijden. Deze kans pakten we met beide handen aan en in combinatie met ons kampioenschap in de eerste klasse kunnen we zeggen dat we weer helemaal mee doen!
Dit jaar werd de finaledag georganiseerd door Paul Keres bij het Berenschot kantoor in het Life-gebouw in Utrecht Papendorp. De loting wees uit dat we het in de halve finale op zouden nemen tegen Paul Keres, terwijl Apeldoorn tegen DD Den Haag speelde.

Life-gebouw

We speelden dit keer met ons beste bekerteam ooit: Fridman(2579), Pavlidis(2559), Burg(2524) en Bosch(2419). Pavlidis is een zeer welkome versterking gebleken dit seizoen, en heeft met een totaalscore van 8 uit 8 tegen sterke tegestand een sleutelrol gespeeld in het succes. In deze finale werde we ook bijgestaan door topsupporter René Olthof en Henk Burg, die het bekerteamleiderschap deze dag van mij overnam, zodat ik me op het schaken zou kunnen concentreren!

Halve finale
De wedstrijd ging lang gelijk op. Alleen Antonios leek wat voordeel te hebben, maar tegenstander Demre Kerigan had mooie compensatie.

Wemmers-Bosch leek een degelijke remise, terwijl Fridman wel flink onder druk stond tegen Ten Hertog, die het een en ander offerde. Maar Fridman overleefde het en kon het eindspel remise houden. Zelf bereikte ik tegen Peter Lombaers niet al te veel, maar bleef wel op winst spelen. In het toreneindspel kwam ik plots wel op winst te staan, maar had te weinig tijd om de winstweg uit te rekenen, waarna het in remise verzandde.

Hier stond ik nog een banaan voor.

Het eindspel bij Antonios leek niet veel meer, dus we vermoedden dat we zouden gaan snelschaken. Maar Antonios bleek handiger en kon met enkele listige dreigingen een stuk winnen. Vanwege een verkeerdehoek-loper zou het misschien alsnog remise worden. Antonios had ook geen tijd meer en gaf enkele schaakjes. Demre koos uiteindelijk toch een verkeerd veld waardoor Antonios de dames kon ruilen en zijn g-pion kon behouden.

Finale
Apeldoorn had ruim gewonnen van DD en verse kracht Nico Zwirs was inmiddels aanwezig. We besloten zelf maar toch op sterkte te gaan zitten dit keer, terwijl Apeldoorn verraste door Nico op 1 te zetten en Max op 3. Fridman kwam tegen Nico slecht uit de opening en moest het loperpaar afstaan, maar had wel sterke centrumpionnen. Nico wist hier niet echt gebruik van te maken en kwam in een iets minder eindspel met weinig tijd.

Fridman speelde lekker snel, een wapen bij het bekertempo!

Door een paar slechte zetten werd het steeds lastiger, en uiteindelijk kon na een blunder een paardvork met afwikkeling naar een pionneneindspel niet meer voorkomen worden.
Jeroen moest in de opening tegen Beerdsen even opletten met zijn koning die geen kant op kon. Beerdsen verzuimde het vroeg open te breken met ..b6, waardoor Jeroen tijd had om alles te ontwikkelen en van zijn superieure structuur te genieten. Beerdsen wikkelde af naar een eindspel van dame tegen 2 torens, waar Jeroen voor een zetherhaling koos. Volgens de engine was er nog wel voordeel, maar de dreiging f5-f4 leek erg gevaarlijk.

HMC tegen Apeldoorn

Zelf kwam ik slecht uit de opening. Het enige plan dat ik had was mijn zwakte op c6 dekken en hopen dat het niet erger werd. Met Df1 offerde Max een pion, wat erg sterk was, maar ik begon nauwkeurig te verdedigen. Erg rooskleurig zag ik het echter nog niet in. Ondertussen was Antonios lekker bezig tegen Pruijssers. Met g4! werd Roeland helemaal vastgezet, en wist hij geen goede manier te vinden om zichzelf te bevrijden. Er werd afgewikkeld naar een eindspel van Dame-Toren tegen Dame-Toren met 2 pionnen meer. Vanwege het tegenspel was dit nog niet direct uit. Ik hoopte dat Antonios zou winnen, want dan zou mijn resultaat er niet meer toe doen.

Matchwinner Antonios

Het lukte me om in de partij te blijven en in het eindspel begon ik steeds meer vertrouwen erin te krijgen dit te redden. Als ik remise zou spelen zou Antonios zelfs aan remise genoeg hebben, maar ondertussen had Antonios een doorbraak geforceerd op de koningsvleugel en kon Roeland tot opgave dwingen na slotzet Td8! Bekerwinst binnen! Zelf kon ik gelukkig ook nog afwikkelen naar remise en daarmee de eindstand op een nette 3-1 zetten.

Volgend seizoen
Na afloop hebben we de bekerwinst gevierd met kip en verse friet bij Alan & Pim’s in de Leidsche Rijn. Een grote prijs voor HMC dus, en we kunnen nu vooruitkijken naar volgend seizoen en de terugkeer in de Meesterklasse. Zouden we daar ook eens mee kunnen gaan doen om de prijzen?

Ook Geert had zijn aandeel in de bekerwinst. Hij toast hier op een succesvol seizoen met HMC. Fijne zomer iedereen!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie