HMC 2 wint laatste wedstrijd, maar degradeert toch!

In onze laatste wedstrijd wonnen we met maar liefst 6-2. Niettemin was dit niet genoeg voor handhaving in klasse 2D omdat er dit jaar drie teams degraderen. Naast een wedstrijdverslag blik ik ook terug op het afgelopen seizoen.

Aan het begin van dit seizoen bleek Pierre Smeets terminaal ziek te zijn. Dat was een grote schok voor ons allen. Pierre was vele jaren een vast teamlid van HMC 2 en persoonlijk heb ik vele toernooien met hem bezocht. We missen Pierre zeer.

In de laatste wedstrijd speelden Daniël en Caspar niet mee. Beide spelers hebben dit jaar meerdere keren voor HMC 1 gespeeld en speelden ieder drie keer voor HMC 2. We hopen dat HMC 1 volgend jaar minder frequent een beroep hoeft te doen op spelers van HMC 2, zeker nu HMC 1 (tot onze blijdschap) gepromoveerd is naar de meesterklasse.

Waar HMC 1 geregeld een beroep deed op spelers van HMC 2, deed HMC 2 vier keer een beroep op een speler van HMC 3. Met enige spijt kijk ik daarop terug omdat HMC 3 net geen kampioen geworden is. Wel zijn we Derk-Jan en Hrdya dankbaar voor hun bereidheid om in te vallen in HMC 2!

De laatste wedstrijd verliep als volgt:

Bord 1: Chiel Koster – Bram Klapwijk, 1-0

Chiel speelde tegen Bram Klapwijk (rating 2251!) een sterke partij. Met 5 punten uit 8 partijen heeft Chiel een TPR van rond de 2200 behaald. Een geweldige prestatie!
Als inwoner van Eindhoven stapt Chiel na dit seizoen over naar WLC. We zullen Chiel missen, zijn hem erkentelijk voor zijn meerjarige bijdrage aan HMC 2 en wensen hem een goede toekomst bij WLC!

Bord 2: Jos Sutmuller – Davuod Moghaddam, 1 – 0

Davuod redde het niet tegen Jos Sutmuller en moest zijn koning omleggen. Davuod speelt graag tegen sterke tegenstanders, ook al gaat dat ten koste van het resultaat. Teamgenoten kunnen hierdoor tegen zwakkere tegenstanders spelen.

Bord 3: Tom Verhoeven – Jeroen van de Put, 1-0

Tom heeft het dit jaar lastig gehad in zijn wedstrijden voor HMC 2. Daarom was ik blij om te zien dat Tom in de laatste ronde een mooie overwinning boekte.

Bord 4: Jan Vosselman – Jeroen van den Bersselaar, 0 – 1

Door Jeroen
Ik kreeg een London-systeem tegen dat resulteerde in een typische Carlsbad-structuur waarbij in dit geval de zwartspeler een minderheidsaanval opzette en de witspeler aanval zocht op de koningsvleugel. Zoals het liep was zwart in het voordeel maar door een onnauwkeurige damezet kreeg wit gevaarlijke aanvalskansen. Op een bepaald moment zaten er wat combinaties in die tot remise hadden kunnen leiden maar ook zwart miste nog wat kansen op voordeel. De tijdnoodfase besliste de partij. Terwijl wit al een aantal zetten op increment speelde maakte ik een fout die fataal had kunnen zijn als wit de juiste combinatie had uitgevoerd. In paniek speelde hij een andere zet waarna zwart winnend voordeel kreeg. Enkele offers later verloor wit door tijdsoverschreiding maar hij stond ook inmiddels te veel materiaal achter.

Bord 5: Gert de Rooij – Ludo Tolhuizen, 0-1

Gert bereikte een kansrijke positie, maar hij slaagde er helaas niet in om deze te verzilveren. Toch kan Gert terugkijken op een goed seizoen. Tegen gemiddeld sterkere tegenstanders bereikte Gert een 50% score, waardoor hij een mooie ratingwinst boekte.

Bord 6: Alessandro Di Bucchianico – Frits Obers, 0 – 1

Door Frits
Frits speelde met zwart tegen Di Bucchianico een spannende pot, waarbij zwart ietwat lichtzinnig een pion had geofferd voor vage Wolga compensatie. Wit stond beter, maar zwart was niet zonder tegen kansen. Toen wit nog maar enkele minuten op de klok over had raakte deze de draad van de partij een beetje kwijt. Wit besloot namelijk de zwarte dreiging op de damevleugel te neutraliseren. Echter, toen kwamen de zwarte stukken de witte stelling in het centrum en de koningsvleugel binnenvallen, waarna het snel gedaan was.

Bord 7: Piet van Eijndhoven – Ivan Ponomarev, 1-0

Door Piet
Op de laatste speeldag kreeg ik een Russische jongeling van 9, misschien 10 jaar, tegenover me: Ivan Ponomarev. Met het Koningsindisch in de voorhand kwam ik een tikkie beter te staan, maar ik wist niets concreets te bereiken. Terwijl we beiden veel tijd verbruikten, kwam Ivan geleidelijk aan wat in het voordeel. Hij gaf twee stukken voor toren en pion, maar dat bracht hem niet concreets; 0,00 volgens de computer. Vervolgens verspeelde hij twee pionnen, kon ik consolideren en m’n eerste volle punt van het seizoen binnenhalen.

Het wordt tijd om weer wat studie-uren in het spel te steken …

Bord 8: Arda Çayönlü – Matthijs Dijkstra, 0 – 1

In de opening speelde mijn tegenstander te gretig en overzag daarbij een vervelend tussenzetje. Dat kostte hem een kwaliteit. Nadat mijn torens op de 2e rij vervelend begonnen te doen, gaf mijn tegenstander op.

Eindstand in klasse 2D

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, HMC 2, Uncategorized, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie