HMC 2 verliest van de Combinatie 1

Door Eric Merx en Matthijs Dijkstra

HMC Den Bosch 2

Rating

De Combinatie 1

Rating

Ronde 4

Verhoeven, A.J.M. (Tom) 2147 Swinkels, M. (Maurice) 2188 0 – 1
Vanheirzeele, D. (Daniël) 2134 Rooijakkers, S. (Stefan) 1879 ½ – ½
Obers, F.F. (Frits) 2127 Aarts, R. (Rob) 2188 ½ – ½
Dijkstra, M.C. (Matthijs) 1958 Clevers, E. (Egbert) 2250 0 – 1
Moghaddam, D. (Davoud) Swinkels, J. (Jos) 1914 0 – 1
Rooij de, G. (Gert) 1954 Alphen van, R. (Raimund) 1925 1 – 0
Koster, C. (Chiel) 2059 Bersselaar van den, H. (Henri) 1904 1 – 0
Hermeling, C. (Caspar) 2001 Berg van den, G. (Gerard) 1992 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2054 Gemiddelde Rating: 2030 3½-4½

Bord 1 Maurice Swinkels – Tom Verhoeven   1-0

Tom met de zwarte stukken aan bord 1 zag helaas een gewonnen stelling door Maurice Swinkels om zeep geholpen worden.

Bord 2 Daniël Vanheirzeele –  Stefan Rooijakkers 0,5 – 0,5

Door Daniël Vanheirzeele

Over mijn partij kan ik kort zijn: mijn tegenstander speelde een theoretisch dubieuze variant van de Hongaarse variant tegen de Russische opstelling van de GI. Alhoewel ik principieel me nooit meer zou inlaten met iets wat is gerelateerd met Rusland, speelde ik op de automatische piloot.

Deze automatische piloot strafte me nadien flink: ik dacht dat mijn tegenstander een prima partij speelde edoch het silicone monster toverde een konijn uit de hoed. Ik weet nu hoe deze variant 100% in elkaar zit. Wel sneu voor de ploeg dat de eindstand geen frivoliteiten bood voor een verder zetting. Moraal van het verhaal en deze partij: automatische piloten en Rusland moeten ten allen tijden, tot nader order, gemeden worden!

Bord 3   Rob Aarts –  Frits Obers –    0,5 – 0,5

Door Frits Obers

Ik speelde met zwart aan bord 3 tegen Rob Aarts (2165). Wit speelde het London systeem, maar wist geen voordeel te bereiken tegen de flexibele zwarte opstelling. Na 22 zetten was het eerder zwart die beter stond. Aangezien Tom gewonnen stond en Daniel goed leek te staan en een aantal anderen ook niets te klagen hadden, besloot ik tot een remise aanbod om in ieder geval wat extra tijdvoordeel te kunnen boeken. Wit hield het voorstel in beraad totdat hij nog maar weinig tijd over had en nam het voorstel vervolgens aan.

Bord 4     Matthijs Dijkstra  – Egbert Clevers 0-1

Door Matthijs Dijkstra

Matthijs had het zwaar tegen Egbert Clevers. Een tegenstander met een rating van 2250 is al lastig en daarnaast kon Matthijs zich niet meer herinneren hoe de opening precies verder ging. Zijn dame raakte ingesloten, wat alleen voorkomen kon worden door een kwaliteit te geven. Dat was voor Egbert ruim voldoende om de overwinning naar zich toe te trekken.

Bord 5  Jos Swinkels –  Davuod Moghaddam 1-0

Door Davuod Moghaddam

Ik speelde aan het vijfde bord met zwart tegen Jos Swinkels (1914). De partij kwam in de Petrov verdediging terecht met de zet 2-…Nf6.

Dit spel werd gevolgd door een reeks van bijna gebalanceerde zetten. Maar er gebeurde twee zeer beslissende momenten in de wedstrijd. Door de fout van mijn tegenstander in de 17e zet kreeg ik een pion meer. Maar ik verloor dit voordeel door een overhaaste berekening op de 20e zet en de verkeerde zet van de dame. En mijn tegenstander kwam in een betere positie. Daarna deed ik mijn best om het spel in evenwicht te brengen. Maar mijn tegenstander speelde met ervaring en geduld en kon mijn grove fout ten volle benutten en de wedstrijd winnen. Ik verdiende te winnen in deze partij, maar helaas had ik in de 20e zet meer tijd moeten besteden aan betere berekeningen. Na het einde van de wedstrijd voelde ik me erg slecht dat ik de overwinning had ingeruild voor een verlies, maar net als bij elke andere nederlaag heb ik lessen geleerd uit deze game die me zullen helpen in toekomstige partijen.

Bord 6    Gert de Rooij – Raimund van Alphen  1-0

Door Gert de Rooij

Geïnspireerd door het Nederlands elftal ging ik er eens goed voor zitten, maar al snel werd het een partij van tikkie terug en opzij. Na een zet die zich het best laat omschrijven als een roekeloze terugspeelbal, raakte mijn tegenstander wellicht wat van de wijs en kon ik druk gaan zetten met de diagramstelling als hoogtepunt:

Bord 7   Henri van den Bersselaar –   Chiel Koster 0-1

Chiel Koster en Henri van den Bersselaar bespreken hun partij in de analyse ruimte, Henri is de broer van Jeroen van den Bersselaar. Jeroen was door vakantie verhinderd voor deze wedstrijd.

Chiel kon tevreden terug kijken op een overwinning. Het zou leuk geweest zijn als de twee broers tegen elkaar hadden moeten spelen. Op de achtergrond zijn teamcaptain van HMC 1 Henk Burg en penningmeester Paul van Helvoort nog net zichtbaar. Ik (Eric Merx) heb 40 jaar geleden nog met Jeroen en Henri van den Bersselaar samen in HMC 7 gespeeld!

Bord 8    Caspar Hermeling – Gerard van den Berg  0,5 – 0,5

Caspar hield een eindspel van loper tegen paard met een pion minder vakkundig remise.

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Blerick 1 6 20 5 5
2. WLC 1 6 19 3 5
3. ASV 1 6 17.5 5
4. KiNG 1 4 18 3 6
5. Arnhemse Sch.Ac. 1 4 16 3 6
6. HMC Den Bosch 2 4 15 5 2
7. De Combinatie 1 4 14 2 2
8. HWP Sas van Gent 2 3 17 6 4
9. RSC ’t Pionneke 1 3 15 3 2 6 4
10. Eindhoven 1 0 8.5 3 ½

De volgende wedstrijd zal gespeeld worden op 17 december uit tegen ASV 1.

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, HMC 2 met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie