HMC 4 – De Raadsheer: 2,5-5,5

Zaterdag 26 november speelde HMC 4 tegen De Raadsheer 2 uit Zundert, op dat moment nummer twee in onze poule. Jos en Joep hadden zich afgemeld; in hun plaats speelden Lars Verhoeven en Tiago Omnes, beiden talentvolle jeugdspelers van HMC. Tiago moest eerst ’s-ochtends voetballen. Nog maar nauwelijks droog achter zijn oren kwam hij 20 minuten te laat binnen. Ik heb niet precies gezien wat hij deed, maar een half uur later was hij alweer klaar: verloren!

Eric was als tweede klaar. Tegen eens speler met 127 ratingpunten meer wist hij knap remise te houden. Zie hieronder zijn verslag.

Ik speelde met wit aanvankelijk een rustige opzet vanuit een phillidor opstelling. Maar op zet 9. trok ik al agressief ten aanval met de opstoot van mijn g pion naar g4 op de kort gerokeerde koning.

Ik hield mijn koning in het midden om mijn tegenstander in het ongewisse te laten waar ik zou rokeren. In de hoop dat hij niet zou weten waar hij zijn tegenaanval op moest gaan richten. Meestal komt er op een flankaanval een actie in het centrum. Dat deed mijn tegenstander dan ook zeer correct. Mijn koning werd daardoor iets meer kwetsbaar en ik moest zorgen dat mijn pion op e4 voldoende gedekt bleef. Mijn tegenstander voelde zich duidelijk niet op zijn gemak, maar dit bleek niet door mijn aanvalszetten maar meer door lichamelijk ongemak vertelde hij achteraf. Mijn aanval leek steeds heftiger te worden maar mijn tegenstander verdedigde zich correct zonder dat hij zijn stelling teveel verzwakte. Plotseling kreeg mijn tegenstander de kans om onze torens af te ruilen en mijn aanval  te neutraliseren. Ik moest vervolgens ook nog helaas mijn dame noodgedwongen afruilen omdat hij met zijn dame mijn stelling binnen dreigde te komen. Dit mocht ik absoluut niet toelaten. Na dameruil was de angel uit mijn aanval definitief verwijderd en ontstond er een gelijke stelling op het bord. We hadden beide geen zwaktes en ook een gezonde pionnenstructuur over weten te houden. Na overleg met de teamleider mocht ik het remise aanbod van mijn tegenstander aannemen. Na afloop bleek uit de analyse dat we beiden geen winstkansen konden ontdekken in onze stellingen.

Mari tikte mij even later op de schouder: verloren op bord 1! Hij wil deze partij zo snel mogelijk vergeten, maar gaf toch kort commentaar op zijn partij: Met rokeren breng je over het algemeen de koning in veiligheid. De lange rokade die door zwart deze middag wordt uitgevoerd, brengt zijn monarch regelrecht naar het schavot, alwaar de schaakbeul meedogenloos toeslaat. Volgende keer het hoofd erbij houden!

 Ik zelf speelde op bord 3 tegen Jos van Ginneken. Ik speelde Siciliaans. Jos beantwoordde 1…c5 met 2. f4. Waar heb ik dat eerder gezien? Ik speelde het zodanig, dat ik zelf op een gegeven moment weinig mogelijkheden had tot tegenspel. Jos forceerde om er iets van te maken en daarbij maakte hij een fout. Daarna kon ik de partij uittikken naar winst.

Ik zag daarna dat Ekko en Theo remise maakten en dat Henri verloor.

Als laatste was onze debutant Lars Verhoeven nog bezig. Ik had bij het rondwandelen gezien dat het in zijn partij gelijk op ging. Helaas verloor hij in het middenspel een pion. Daarna wist zijn tegenstander zijn overwicht langzaam uit te bouwen tot Lars uiteindelijk mat ging. Voor een jeugdige debutant had Lars best goed gespeeld.

 

Uitslag: 2,5 – 5,5.

Dit bericht is geplaatst in HMC 4, Uncategorized, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

1 reactie op HMC 4 – De Raadsheer: 2,5-5,5

  1. Mari schreef:

    Hoi Henk,
    Hartelijk dank voor je lezenswaardige Verslag. Hopelijk ben jij de volgende wedstrijd niet de enige speler, die de partij naar winst kan uittikken…..

Geef een reactie