HMC B – HSC A: 0,5 – 3,5 / 30 september

Door Eric Merx

Onze eerste wedstrijd tegen HSC A uit Helmond, in de avondcompetitie, verliep niet al te succesvol.
Vooraf werd mij gevraagd door mijn medespelers of ik al iets kon vertellen over de ratings van onze tegenstanders. Ik kon op dat moment nog niets vinden. Wel had ik gekeken naar de verrichtingen van dit team in het voorgaande jaar. Ik deelde toen al mee dat indien ze met dit zelfde team aan zouden treden we het heel erg moeilijk zouden krijgen, gezien hun overwicht aan rating. Ze konden twee spelers opstellen met een rating boven de 1800 en 1 speler boven de 1900.
Wij konden hier twee spelers van 1600 tegenoverstellen. Helaas kwamen mijn verwachtingen uit. En kwamen ze met ongeveer het zelfde team op dagen.

Aanvankelijk zou Henk Mollema aan bord 1 aan moeten treden tegen Johan Wuijts met bijna 2000 rating. Maar toen we de spelers binnen zagen komen dachten we al dat we vrijwel kansloos zouden zijn. Dus stelde Henk voor om in zijn plaats Hrdya op te stellen aan bord 1. Ik twijfelde enigszins en zei tegen Henk; gooien we hem dan niet voor de leeuwen? Nee zei Henk, die hem regelmatig heeft getraind. Ik denk zelfs dat hij een goede kans maakt tegen Johan Wuijts.

Bord 1 Johan Wuijts 1958 – Hrdya Dinanath 1836 0,5-0,5

Hrdya kwam goed uit de opening verbruikte nauwelijks tijd en kwam gewoon twee pionnen voor te staan. Johan moest alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Hij had ook niet veel tijd meer.
Hrdya had een ver opgerukte vrijpion die nog maar twee zetten nodig had om te promoveren.
Helaas slaagde Johan erin om binnen de nog beschikbare tijd de stelling met uiterste nauwkeurigheid te neutraliseren en verlies te voorkomen. Hij bood toen zelf remise aan dat Hrdya accepteerde. Hij bleek helaas de enige die een halfje wist binnen te halen en daarmee onze eer redde.

Bord 2 Eric Merx 1609 – Gachatur Kazarjan 1831 0-1

Het was ongeveer 5 jaar geleden dat ik eerder tegen Gachatur gespeeld had. Hij was toen 8 jaar oud en zijn rating was toen even hoog als mijn rating. Ik hield toen al de stelling met hangen en wurgen op remise. Nu 5 jaar later heeft hij ruim 200 rating punten meer dan ik. En dat heb ik goed gemerkt.
In de opening koos ik een verkeerd plan, maar toen ik gezien had dat dit slecht was kon ik die fout niet meer herstellen. De enige goede zet was terug gaan naar de oorspronkelijke positie, wat dus een belangrijk tempoverlies betekende. Ik kwam daarna niet meer uit de problemen verloor een pion en de druk werd steeds hoger opgevoerd. Ik had geen goede zetten meer over. Toch wilde ik zo actief mogelijk blijven spelen maar overzag dat ik pardoes een volle toren verloor in een hopeloze stelling. Hun teamleider kwam na de wedstrijd naar mij toe en zei dat Gachatur vorig jaar op zijn twaalfde Europees kampioen was geworden bij de jeugd! Dit verzachte enigszins mijn smadelijke nederlaag.

Bord 3 Pim Blijlevens 1869 – Sam van Gemert 1469 1-0

Sam moest het helaas opnemen tegen een speler met 400 ratingpunten verschil. Maar Sam heeft een zeer goede partij gespeeld en hield de stelling lang in evenwicht. Van het ratingverschil was lang niets te merken. Ver in het middenspel lukte het Pim echter een stuk te winnen waarna Sam het op gaf. Toch een dikke pluim voor Sam die zich uitstekend heeft verweerd.

Bord 4 Robert Pater (nog geen rating bekend) – Nico Vissers 1594

Robert speelt nog niet zo lang bij HMC en bij mijn weten zou dit zijn eerste externe wedstrijd worden. Ik hoorde van zijn tegenstander, Nico Vissers, dat Robert een stuk voor kwam. Hij vertelde dat dit niet voorzien was. Maar hij kreeg toch nog twee pionnen voor dat stuk terug waardoor er nog kansen waren. Helaas verloor Robert op zijn beurt ook een stuk en gaf de partij op.

Tussenstand na 1 gespeelde ronde:

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op donderdagavond 20 oktober. We spelen dan een uitwedstrijd tegen Veldhoven A.

Dit bericht is geplaatst in Avondcompetitie, Externe Competitie, HMC B. Bookmark de permalink.

Geef een reactie