Jong, Jonger, Donst

Een rare gewaarwording de uitwedstrijd naar Best Moves van 26 november. In de vorige verslagen had ik het er al over dat HMC 5 een zeer jong team is en dat we de vorige wedstrijden op rating duidelijk de underdogs waren. De cijfers liegen uiteraard niet, de ratings hebben jullie in de vorige verslagen kunnen zien, maar er is ook een ranglijst met de gemiddelde sterkte en leeftijd van alle KNSB competitie teams. Hieruit komt naar voren dat HMC 5 met een gemiddeld van 20,1 jaar het op 12 na jongste team uit de KNSB competitie is en het op een paar dozijn na laagst gerate (maar ok, je speelt kelder klasse G of niet). Als je op 367 teams bij beide klassementen bij de onderste 10% zit, is het wel apart dat je in één wedstrijd zowel niet de jongste bent als qua rating de favoriet. Zeker omdat je maar 7 van die 367 andere teams in jouw groep hebt zitten.

Maar zo zat de vork wel in de steel afgelopen wedstrijd. Best Moves is namelijk qua gemiddelde leeftijd het jongste team uit de KNSB competitie en één van de drie teams in onze poule die een lagere gemiddelde rating hebben dan wij. De wedstrijd die werd afgewerkt was gezien de poule indelingen op de eerder genoemde ranglijst, by far de gemiddeld jongste wedstrijd die er dit KNSB seizoen zal worden gespeeld. En daarnaast een wedstrijd waar door de afwezigheid van Bram ondergetekende zich bijna opa door zou voelen, was het niet voor onze invaller Don. Don heeft de gemiddelde leeftijd van dit duel in zijn eentje zeer vaardig omhoog gebracht, al is Don voor schaakbegrippen niet eens heel oud, maar als de ena oudste speler 33 is en daarmee meer dan 2x zou oud als de oudste speler van de tegenstander, gaat het natuurlijk rap.

Dus mocht HMC 5 voor het eerst in een wedstrijd aantreden waar het dus zwaar favoriet was en flink meer ervaring had als de tegenstander. Toch wat anders dan er frank en vrij in kunnen kleunen. Zeker aangezien de resultaten uit de eerste twee wedstrijden ook een wat ander verwachtingspatroon meebrengen naar deze wedstrijd.

Gelukkig hadden de mannen er zin an (nee geen typefout, als we dan dialect spreken, pakken we tenminste een beschaafd Hollands dialect :p ). Want ondanks dat Tommy en Bram tot de afwezigen behoorden, pakten Richard (tegen de zeer jonge Roan Lenting) en Rick (tegen de vorige ronde versassende Casper Deij) de mantel op om het eerste punt binnen 5 kwartier op het bord te zetten. En daar moest een finishfoto aan te pas komen om te bepalen wie er als eerste was. Helaas is er geen VAR in de 6e klasse, dus zullen we de eer tot in den eeuwigheid moeten delen. Beide kwamen degelijk uit de opening en kregen niet veel na de opening het initiatief in handen en een beetje hulp van de tegenstanders die een beetje passief bleven staan en daardoor een foutje maakten. De partijen waren daardoor al snel in hun voordeel aan het kantelen. Wat bij beiden na iets meer dan een uur spelen in een mat eindigde. En zo stond het na een uurtje spelen niet 0-1 maar zelfs al 0-2.

We komen bij beiden de partijen binnen na het foutje van de tegenstander (in beide partijen rond zet 10).

Een klein half uurtje later was ook Tim Thole klaar en die behield zijn 100% score van dit seizoen (en dat allemaal met zwart) door er 0-3 van te maken. Hij was normaal uit de opening gekomen, had een plannetje tot een mat aanval opgezet die zijn tegenstander, Sam Paardekooper, niet op waarde schatte. Hierdoor moest er flink materiaal worden geofferd om de mat aanval van Tim niet door te laten slaan. Maar de hoeveelheid materiaal voorsprong was te groot voor Tim om zijn tegenstander terug in de wedstrijd te laten. Hij speelde het daarna gedecideerd uit naar 0-3. We komen bij Tim in de partij wanneer hij de mat aanval inzet.

Weer een klein half uurtje later was onze invaller Don klaar met zijn partij en ook hij kan terugkijken op een geslaagd debuut en een 100% score zover dit seizoen. Ook bij Don maakte zijn tegenstander, Aniruddh Singh, na de opening een foutje wat een pion kostte. Don moest deze even accuraat benutten en deed dat ook, beter zelfs hij won daarbij een tweede pion. Daarna trok hij de overwinning vakkundig over de streep en leverde zo minimaal een matchpunt op. Bij Don komen we zijn partij binnen op het moment dat zijn tegenstander het foutje maakt op zet 10.

Helaas besloten Mike en Jari dat het daarna misschien nog maar even spannend moest worden voor het tweede matchpunt. Mike maakte het zichzelf lastig door in zijn opening het verkeerde plan te kiezen met een break op e4. Hij kreeg daardoor een lelijke pion op d4 maar herstelde dit en was weer in remise water met een redelijk gezond pionnen centrum, om het de zet erna direct weer door het putje te spoelen met een beslissende blunder die met veel dank werd uitgepakt door zijn tegenstandster, Yuhong Huang. En zo werd het 1-4. We komen binnen bij Mike nadat hij e4 doorschuift.

Bij Jari, hoewel een andere opening, een beetje hetzelfde verhaal, verkeerde plan in de opening, volgens eigen zeggen door de automatische piloot. Het daarna herstellen maar het een paar zetten later door de druk die zwart had ontwikkeld direct weer weggooien. Ook hier werd de geblunderde pin direct uitgebuit en vakkundig uitgespeeld door tegenstandster Iryna Zahirna. Bij Jari komen we de partij binnen na de zet die hij toe schreef aan de automatische piloot.

Echter hielden de resterende mannen het hoofd koel. Al had Sam een zware dobber en een beetje mazzel dat zijn tegenstandster, Azra Yildirim, een eeuwig schaak mistte, maar verder een degelijke partij die na het gemiste eeuwig schaak kordaat over de streep werd getrokken, waardoor Sam zich tot matchwinner mocht kronen. Bij Sam komen we de partij binnen op zet 15, hier heeft hij slechts een klein voordeel.

Het slotakkoord was aan onze notoire langspeler Amir. Amir is normaal al een grootmeester in het gebruiken van zijn tijd. Maar deze wedstrijd tegen Maxime Paardenkooper besloot hij voor zeer geruime tijd als hij net een voordeel had bereikt een mindere zet te spelen, wat eigenlijk dit seizoen niets is voor Amir. Daardoor werd het uiteindelijk weer een lange zit, maar nadat zijn tegenstander besloot het voordeel wat hij verkreeg niet goed aan te pakken, trok Amir zijn partij uiteindelijk toch nog over de streep. 6-2. We komen bij Amir de partij in op het eerste moment dat hij meer voordeel had kunnen pakken.

En zo werd de eerste wedstrijd als favoriet een ietwat geflateerde ruime zege. Maar het zorgt ervoor dat de mannen van HMC als enigen in de competitie in het spoor blijven van het tot nu toe ongenaakbare Maastricht 3. Eerst maar de wedstrijd van 17 december, dan kunnen we daarna wel zien wat er na de jaarwisseling mogelijk is. En een extra bedankje voor invaller Don die ons met zijn bijdrage daarbij in de race houdt.

Voor de volledigheid even de uitslagen:

 

En de stand in Klasse 6G

 

Dit bericht is geplaatst in HMC 5, Uncategorized, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Jong, Jonger, Donst

  1. eric merx schreef:

    Mooi uitgebreid verslag! Op naar het kampioenschap.

Geef een reactie