Eindhoven A – HMC B 2,5 – 1,5

Door Eric Merx, 28 november 2022

Op verzoek van teamleider Morris Schobben van Eindhoven werd onze wedstrijd met een week vervroegd. Anders zouden we op 5 december hebben moeten spelen op Sinterklaas avond. We wisten ook nu weer dat we een stevige tegenstander konden verwachten. Ze lieten hun sterkste speler Paul van Zon met een 1900 plus rating gelukkig niet meespelen deze avond. Alhoewel ik hierdoor de kans dus heb gemist om tegen hem te mogen spelen.
Ondanks het grote krachtsverschil in ratingpunten hebben we echt een kans op 2-2 laten liggen, doordat Jari een eindspel met een kwaliteit meer liet glippen in remise. Zie zijn verslag.
Klein minpuntje deze avond was dat er in de kamer naast onze speelzaal iemand de hele avond hout stond te zagen. Henk boekte een zeer overtuigende overwinning op teamleider Morris Schobben die over bijna 150 ratingpunten meer beschikte!!! Zie zijn commentaar en de bijgeleverde partij. De moeite van het naspelen waard. Die avond zou Henk om 24.00 uur zijn verjaardag vieren. Wat een mooi cadeau om dat met een dergelijke overwinning te mogen vieren.

Door Eric: Bord 1 Eric Merx 1609 – Kiran Aginthaya 1830 0-1
Vanuit een Scandinavische verdediging, op mijn openingszet 1.e4, besloot ik daar niet op in te gaan en maakte er een Blackmar Diemer gambiet van. Dit werd erg boeiend en aardig scherp, maar mijn tegenstander antwoordde erg sterk met een tegen gambiet, dat ik niet aan kon nemen omdat ik dan in een dameloos eindspel terecht zou komen met een slechte pionnenstructuur. Nauwelijks speelbaar voor mij vond ik.
Dit betekende wel dat ik niet echt op een ontwikkelingsvoorsprong kon bogen, wat normaal wel het uitgangspunt is. En aldus geen compensatie kreeg voor mijn geofferde pion. Mijn tegenstander bleef foutloze zetten doen en wist zijn voordeel met elke zet te vergroten. Ik had ook al gauw de indruk dat hij goed wist waar hij mee bezig was. Ik moest al vroeg in de partij gaan keepen. En dat was niet mijn bedoeling.
Onderstaand heb ik drie diagrammen geplaatst waarin duidelijk de aanvalskansen van mijn tegenstander te zien zijn en dat de druk op mijn koningsstelling gestaag toeneemt.

Bij diagram 1 moet ik mijn paard op e5 al zien te redden dat ingesloten dreigt te raken. De enige zet was om met f4 het paard te dekken. Uiteraard antwoordde mijn tegenstander met en passant slaan om vervolgens zijn h8 toren naar e8 te spelen en mijn andere paard op de korrel te nemen op e2 met een lelijke penning op mijn dame. Er is hier al geen enkele compensatie te vinden voor mijn pionoffer.
Bij diagram 2 begint de aanval al vorm te krijgen nadat zwart h5! Speelt. Ik had het hier al Spaans benauwd. De zwarte torens staan optimaal op de open lijnen. Zwart dreigde uiteraard met h4 mijn paard te verjagen op g3, waarna hij mat dreigt op g2 dankzij een octopus van een paard op e3, ik wist al bijna niet meer hoe ik me hier uit moest zien te redden.
Bij diagram 3 zie je dat alle zwarte stukken bij de aanval betrokken zijn om de arme witte koning te willen onttronen. De witte stukken staan niet bepaalt optimaal om een goede verdediging te waarborgen.
Het goede nieuws is dat het me lukte om niet mat te gaan en alle stukken wist af te ruilen. Dankzij de mogelijkheid om steeds met mat achter de paaltjes te blijven dreigen. Hij trapte uiteraard nergens in. We hielden in het ontstane eindspel allebei een paard over. Het slechte nieuws is, dat ik 2 pionnen te kort kwam.
Mijn tegenstander wist dit feilloos uit te spelen en haalde verdient de overwinning binnen.
Hij zei nog wel na afloop, toen we in diagram 3 aankwamen, dat de stelling erg gecompliceerd werd.
Maar ik neem aan dat dit vooral op mijn stelling van toepassing was. Maar niettemin een boeiende partij, ik had geen enkele spijt voor de keuze van het Blackmar Diemer gambiet in plaats van het Scandinavisch.

Bord 2 Morris Schobben 1758 – Henk Mollema 1597 0-1

Door Henk: Ik moest tegen Morris Schobben. Hij had nog niet gegeten, dus hij toverde crackers en allerlei drankjes op de tafel en ging tijdens de partij lekker zitten knabbelen. Op de achtergrond klonk gezaag van een klusser die in het hok naast ons bezig was, maar dat alles hinderde mij niet. Morris opende met 1.Pf3 en je raadt het al: ik speelde f5. Na 10 zetten vond ik dat ik behoorlijk in de verdrukking begon te komen, maar dat viel volgens de engine in de analyse achteraf nog al mee. Na 15.Tad1 (zie diagram 2) zag ik een
geweldige mogelijkheid voor een aanval. Daarna kon ik het uitspelen. We komen vanaf zet 11 in de partij zie (diagram 1).
11. e4 f4 12. Pc4 {e5 staat 3 keer aangevallen. wit kan ook zijn dame erbij halen. Als ik Ph5 speel, dan
dek ik e5 extra, maar na Dc3 kan ik niet meer verdedigers vinden. Ik kies daarom voor Pd7.} 12… Pd7
13. Lh3 Kh8 14. La3 Tf6 15. Tad1 zie diagram 2 {Een foute zet, zie
mijn antwoord} 15… Pc5 16. Lxc5 Lxh3 {Ik sta opeens heel erg goed} 17. Tfe1
Lg4 18. Tf1 b6 {Eerst maar even zorgen dat de witte loper f2 niet meer dekt. Ik
heb vanaf dit moment consequent het plan uitgevoerd dat ik al in mijn hoofd
had.} 19. La3 Td8 20. Dc3 Txd1 21. Txd1 fxg3 22. Td3 gxf2+ 23. Kf1 Pd4 24. Pxd4
exd4 25. Dxd4 Le2+ 26. Kxe2 f1=D+ 27. Kd2 Tf2+ {wit geeft op}

Bord 3 Jari Rijnen 1452 – Roeland Wildemans 1636 0,5-0,5

Ik kwam wederom uit de opening met een standaard Catalaans met wit. Ik zag dat ik materiaal kon winnen, mijn witte loper voor de a8 toren, met een aftrekaanval met Pg5. Toch was het niet beter voor wit, gezien de zwarte Dame vanuit a8 naar f3 kon, en eeuwig schaak kon blijven geven.
Mijn tegenstander dacht lang na en ging daar echter niet voor, en na het afruilen van dames stond ik een kwaliteit voor en een pion achter. Het leek veel beter voor wit, met 2 torens tegen paard + toren, maar het paard kreeg een sterke outpost waardoor het niet triviaal was (zie diagram 1).

Uiteindelijk offerde ik een toren voor het paard, en kwam een pion achter te staan, maar wel een geïsoleerde dubbel pion voor zwart. Ik bood de mogelijkheid torens af te ruilen, wat even onverstandig leek. Maar na uiteindelijk allebei te kunnen promoveren naar een een dame was er met eeuwig schaak een remise onvermijdelijk.

Bord 4 Ron van Hoogstraten 1618 – Henri Heesbeen 1411 1-0

Henri was helaas als eerste klaar met zijn partij, hij verloor helaas snel. Henri zat het dichtste bij het houthok waar de hele avond gezaagd werd. Hij had hier zichtbaar last van. Waarschijnlijk kon hij zich niet optimaal concentreren op zijn spel. Ik zag hem dan ook regelmatig weglopen van zijn bord. Maar zijn tegenstander had ook nog eens 200 ratingpunten meer. Dus het was geen schande.

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op vrijdagavond 20 januari 2023. We spelen dan een thuiswedstrijd tegen de Drie Torens B.

Dit bericht is geplaatst in Avondcompetitie, HMC B, Uncategorized. Bookmark de permalink.

4 reacties op Eindhoven A – HMC B 2,5 – 1,5

  1. Twaburov schreef:

    Het verslag was allesbehalve afgezaagd, bedankt voor je bijdrage, Eric!

  2. Rick Smit schreef:

    Leuk verslag, uitslag helaas net iets minder

  3. eric merx schreef:

    Dank je wel Rick, ja uitslag echt balen.

Geef een reactie