Naast diepe zakken ook brede schouders

Het is alweer even geleden maar de laatste externe ronde van het jaar 2023 speelde HMC 4 uit bij RDS 1. Uw razende reporter is weer terug van de winterstop dus bij deze alsnog een verslag van deze wedstrijd.

In het vorige verslag deed ik melding van de diepe zakken van HMC 4 en HMC 5. Blijkbaar had Matthijs Dijkstra dat ook gelezen en besloot daar een graai in te doen en een bankbiljet ter grote en waarde van Derk-Jan daar uit te vissen. Dat dit een gouden greep blijk onderstreepte Derk-Jan zelf via een keurige overwinning voor HMC 2 (door de uitslagen van dit seizoen voor de rest van dit jaar HMC 5 – 3 genaamd), helaas had deze overwinning voor team 2 door de nederlaag (van uiteraard 5 – 3) minder waarde.

Door ondergetekende werd daarom ook maar weer eens wat dieper in die zakken gevist waaruit Pieter Steijlen en Richard Jongeneel tevoorschijn kwamen. En zo werd er met de wisseling van Michel voor Amir en Richard voor Mike met dezelfde ploeg de wedstrijd aangevangen waarmee de koppositie tegen Maastricht vorig jaar werd veroverd.

Voor dit seizoen werd door ons RDS als één van de belangrijke concurrenten beschouwd om degradatie te ontlopen, maar door de prima prestaties in 2023 kon HMC 4 bij een overwinning hier al definitief lijfsbehoud veiligstellen. Alhoewel dat dan moest gebeuren zonder de nieuwe kopman Derk-Jan lagen er ratinggewijs goede kansen voor HMC 4.

In Sint-Oedenrode werden we, nadat we eerst nog de verkeerde ingang waren binnengelopen, verwelkomd door het gastvrije RDS en de barvrouw. Waarna de partijen in gang werden gezet.

Doordat we nu al wel enkele weken later zijn kan ik helaas geen verslag meer reproduceren met de meeslepende tijdslijnen die enigszins met de waarheid overeen komen. Vandaar dat u het gewoon zal moeten doen met de chronologische volgorde van hoe de partijen zijn geëindigd.

Als eerste was Tim klaar. Tim heeft de laatste weken zijn vorm weer teruggevonden, met de winst van de B-categorie in de eerste cyclus en een paar prima externe resultaten (over 2023 +202 ratingpunten!). Hij onderstreepte dat door de laatste partij van het jaar sterk te openen. Hij liet daarna zijn sterke stelling even glippen, maar zijn tegenstander dacht te snel het gevaar uit de stelling te hebben gehaald. Tim, nu gebrand het voordeel niet nogmaals weg te geven, bleef secuur de witte koning opjagen en verzamelde daarbij danig veel materiaal dat de kerstman daar niet bijzonder veel stukken bij kerst cadeau hoefde te geven om er een compleet setje van te maken. Zijn tegenstander Wim van der Heijden zag de bui op dat moment ook wel hangen en gaf op 1 – 0.

Als tweede was Sam klaar. En als de schaakwereld er voor iemand anders uitziet dan op die april dag tegen Maastricht is het wel voor meneer Van Vinkel uit Gemert. en nee dat is geen onbewuste omwisseling, want zo ernstig is onze Sam de weg wel kwijt op een schaakbord. In zulke vorm verlies je van een kop koffie en een pannekoek, maar vooral ook van jezelf. Sam speelde niet bijster goed, maar kreeg 2 goede kansen om de partij weer remise te maken en aan het eind van de partij zelfs om hem te winnen. En waar vorig jaar elke kans genadeloos werd afgestraft vergooi je je ze net zo hard als je in een vormdip zit. Tegenstander Willem Kunst maakte het bij de 3e kans wel goed af en zo werd het 1 – 1.

Bram was de derde die klaar was en sloot net als Tim 2023 in stijl af. Bram heeft een prima laatste half jaar achter de rug met 2 toernooiwinsten en prima externe potten. Sinds de rating publicatie in juni kwamen daar dan ook 219 (!) ratingpunten bij, dus nog net iets beter dan Tim. Kracht daarbij van beide mannen is hun uitstekende spel met zwart. Bram had in zijn geliefde opening zijn tegenstander uitgelokt tot een fout op zet 8. En rolde daarna secuur de tegenstander langzaamaan richting het naast gelegen zwembad. De positionele voorsprong werd een kwal, een kwal en een pion en daarna zou via een röntgen het laatste stuk van wit van het bord verdwijnen. Tegenstander Bert de Laat, zag het aankomen dat deze man in vorm dat niet meer weg zou geven en gaf op. 2 – 1.

Richard was daarna klaar, in een partij die volgens hem ‘de saaiste pot uit zijn hele leven was’ kwamen hij en zijn tegenstander Ad Verhagen na 24 zetten remise overeen. Het bleek in de na-analyse ook een partij waar weinig spectaculairs gebeurde. Gezien de tussenstand en posities op andere borden was een remise voor ons een prima resultaat 2½ – 1½ de tussenstand.

Jari was namelijk zo’n iemand die een goede stelling had bereikt. In navolging van Tim en Bram heeft ook Jari een prima 2023 achter de rug met een rating plus van +148 wat hij in stijl afsloot met een mooie overwinning. De opening was van beide kanten curieus maar wel zeer interessant. Jari had met wit al op zet 11 een paard op f7. Al was het daar nog compleet gelijk ondanks het ogende overwicht voor wit. Tegenstander Martin van Driel maakte daarna 2 foutjes, maar vocht zich in het verdere verloop terug in de partij waarbij Jari goed moest uitkijken dat het paard op f7 niet zou worden ingesloten. Na een zet of 25 taaie strijd won Jari een pion en een paar zetten later via een mooi toren offer combinatie een vol stuk, waarna de partij snel gedaan was en het 3½ – 1½ werd.

De eer om officieel HMC 4 richting lijfsbehoud te loodsen was daarmee besteed aan de nieuwste externe aanwinst van de Bossche Bende: Michel Timmer. Michel is dit jaar als een komeet uit de startblokken geschoten extern en liet daarbij zien niet vies te zijn van een lepeltje sambal (scherp variantje) meer of minder. In de laatste partij van 2023 had Michel bij zet 11 dan ook al g4 en a4 gespeeld en had tegenstander Harry Willems 25 zetten compleet in een houdgreep. Echter kwam er toen wat zand in de motor, maar dit bleek alleen in de ogen van Stockfish. Michel en zijn tegenstander waren allebei er van overtuigd dat zwart onder de voet zou worden gelopen en daarom gaf zwart op. Stockfish haalt toch wel de charme uit dit soort dingen zo af en toe. Laten we het er maar op houden dat Michel het met zijn agressieve speelstijl afdwingt. 4½ – 1½ en daarmee dus voor de winterstop al lijfsbehoud voor HMC 4.

Maar de goed nieuws show moet ook ergens ophouden en de man met een nat pak, en niet door de verkeerde ingang zoals ik eerder vermeldde, was ondergetekende zelf. Bij een remise of overwinning zou ik 2 jaar niet verloren hebben extern. Helaas blunderde ik 2 zetten nadat ik een pion won een volledig stuk weg en tegenstander John ten Ham speelde het simpelweg te goed uit om me daarbij kansen te geven om het nog om te draaien. Fijn was wel dat de rest de klus al geklaard had, dus bleven we als team ongeslagen zonder dat ik daar deze keer aan bijdroeg. Het is de afgelopen 1,5 jaar vaak anders geweest, fijn om deze te zien dat het team meerdere brede schouders heeft en ik die van Derk-Jan blijkbaar het hardste nodig heb. 4½ – 2½

Als allerlaatste klaar was onze opvolger van de notoire langschaker Amir: Pieter Steijlen. Als die extern tegen elkaar moeten volgend jaar bij HMC 3 tegen HMC 4 moet de Biechten langer open blijven vrees ik. Pieter speelde voor de 2e keer dit seizoen extern tegen Martijn Bax en bracht het met hetzelfde resultaat er vanaf af de eerste keer, een winstpartij. Pieter had in het middenspel een betere stelling bemachtigd maar maakt het aan het einde in tijdsnood van beide het zichzelf nog even ongekend moeilijk. Echter was Martijn ook door zijn tijdnood (gelukkig) niet in staat dit af te straffen waardoor het uiteindelijk toch een overwinning werd voor Pieter. En met een 5½ – 2½ einduitslag konden we ook met een ruime overwinning huiswaarts.

Dat was niet voordat we nog ruim na bleven plakken. Het was erg gezellig en we moeten de barvrouw van RDS bedanken voor de goede zorgen. Het bleef daarna een goede sfeer tot in de late uurtjes met een etentje en nog een drankje in de stad. Het lijfsbehoud werd in ieder geval goed gevierd. We zullen zien wat er in de tweede helft van het seizoen nog in het vat zit.

Voor het overzicht de uitslagen en de stand:

Dit bericht is geplaatst in HMC 4, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie