RSC ’t Pionneke 1 – HMC 2 6-2

Door Eric Merx en Matthijs Dijkstra

Door Frits                        Bord 1    Frits Obers – Jan van Mechelen   1-0

 

Ik speelde met wit tegen FM Jan van Mechelen en kwam goed uit de opening nadat wit de eerste 16 zetten optimaal gespeeld had. Na een matige zet moest wit aan de noodrem, want zijn koningsstelling leek te worden overlopen. Die noodrem leek ook direct te verliezen, maar achteraf bleek dat er geen voordeel voor zwart in zat. Wit kwam een pion achter, maar had ruimschoots voldoende compensatie. Met nog een kwartier op de klok voor nog bijna twintig zetten besloot Wit snel te gaan spelen en na een reeks beste zetten stond de zwarte toren die even daarvoor nog zo dreigend bij de witte koning stond inmiddels ingesloten en was wit’s slechtste stuk het beste stuk van het bord geworden. Nadat Wit een directe winst gemist had – te snel gespeeld –  duurde het nog tot de 35ste zet voordat Zwart besloot de strijd te staken in een vrij hopeloze stelling. Wit had overigens nog steeds een kwartier op de klok.                         

                          

Door Gert                   Bord 2    Mark Meyers – Gert de Rooij 1-0

 

Ik speelde met zwart tegen Mark Meyers (2178) en had iets voorbereid tegen d4. Dit kwam gelukkig ook van pas tegen zijn openingszet c4. Vanwege een onnauwkeurige zet direct na de openingsfase kwam ik steeds verder onder druk te staan wat resulteerde in een verdiende overwinning voor mijn tegenstander.


Bord 3    Chiel  Koster – Ger Janssen 0-1

Niets ingestuurd

 

Bord 4    Ivan Utama – Davoud Moghaddam 1-0

Niets ingestuurd

 

 

 

                              

Door Jeroen                   Bord 5   Jeroen van den Bersselaar – Guido Royakkers  0,5-0,5

 

Ik kwam met wit niet goed uit de opening al bleef het allemaal wel binnen de marge van gelijk spel. Op verschillende momenten in de partij waren er voor beide spelers kans op voordeel maar die werden niet gevonden. Op zet 25 ging de zwartspeler ineens in de fout en kreeg ik een gewonnen eindspel. Helaas wist ik de winst niet te vinden in de paar minuten bedenktijd die ik nog had. Remise dus.

          

                 

Door Derk-Jan               Bord 6    Robert Schuermans – Derk-Jan Morelis 1-0

 

Op bord 6 mocht ik tegen de Belgisch kampioen schaken van 1987, Robert Schuermans. Tegen sterkere schakers heb ik het met wit altijd lastig tegen de Najdorf. Dus ben ik het systeem ook met zwart gaan spelen. Hierin heb ik nog een hoop te leren, blijkt maar weer. In de 1e ronde verloor ik kansloos. En ook nu ging het weer snel mis. Ik haalde twee varianten door elkaar, waardoor ik twee zetten in de verkeerde volgorde speelde. In de Najdorf vrij cruciaal. Op de 9e zet werd ik totaal verrast en zag ik een gevaarlijk stukoffer voor wit aankomen. Toch was het volgens Fritz nog gelijk. Nadat ik op de 9e zet h6 had gespeeld, had ik daarna moeten vervolgen met g5. Deze voortzetting heb ik wel overwogen. Maar ik dorst het niet aan, omdat de koning dan bloot in het midden blijft staan. Toch was dat in deze variant wel het beste. Nu speelde ik twee slechte zetten achter elkaar en kreeg gelijk een onhoudbare aanval over mij heen. Een dure, maar leerzame les.

 

                                     

 

Door Piet                       Bord 7     Piet van Eijndhoven – Narcis Sofic 0-1

 

In de langste partij van de middag speelde ik met wit tegen Narcis Sofic. We kwamen met een symmetrische stelling uit de opening. Omdat ik niet wist hoe dat verder moest maar ook geen remise wilde aanbieden – het was nog vroeg in de middag – besloot ik de symmetrie te verbreken met zetten die mijn tegenstander vast niet zou navolgen. De opzet slaagde, maar tegen een hoge prijs: ik kwam slechter te staan. Daar wist ik me uit te rommelen, al denk ik dat de computer wel gehakt zal maken van mijn oplossing. Ik kwam zelfs beter te staan; na de 40e zet stond ik een pion voor – onnodig weggegeven door mijn tegenstander. Die besloot ik geheel onnodig terug te geven. Toen liet ik per ongeluk mijn goede paard afruilen – ik had helemaal gemist dat de loper ‘m aanviel. Daarmee hielp ik mijn tegenstander terug in het zadel. Die tegenslag kwam ik niet meer te boven.

 

Door Matthijs             Bord 8   Paul Aben – Matthijs Dijkstra  0,5-0,5

                                                          

Paul Aben beheerste de opening beter dan ik. Als gevolg daarvan kwam ik passief te staan. Paul gebruikte echter veel tijd. Met nog 16 zetten te gaan had Paul nog 5 minuten over tegen 23 minuten voor mij. Dat verklaart waarom het toch remise werd.

Aben P. – Dijkstra M. na 24…Db4. Slotstelling waarin Matthijs remise aanbood

Van links naar rechts: Derk-Jan, Piet, Jeroen, Frits, Davoud en Gert Foto door Matthijs

De volgende wedstrijd zal gespeeld worden op 26 november thuis tegen De combinatie 1

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, HMC 2, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie