Thuis in Nuenen

Thuis spelen maar dan toch even anders. Met HMC 5 speelden we deze ronde thuis, maar omdat we niet in de Biechten terecht konden, moesten we de wedstrijd omdraaien en speelden we dus nog steeds ‘thuis’, maar dan in Nuenen.

Voor een thuiswedstrijd dus ook maar een half uur in de auto. En daar sta je dan in Nuenen op zoek naar ‘je eigen speellokaal’. Gelukkig onderschept een speler op weg naar zijn ‘uitwedstrijd’ ons en gidst ons naar de Arena waar de strijd zal plaatsvinden.

In de competitie is er qua opgegeven spelers en invallers een duidelijke tweedeling. 3 tot 4 sterke teams (vooral bij Maastricht afhankelijk van welke invallers er mee komen) en 3 duidelijk mindere teams, met ons daar eigenlijk, in een compleet niemandsland, tussenin. Gemiddeld een punt of 100 onder de top, en een goede 200 punten hoger dan de staart.

Nuenen is net als Garde, tegenstander uit de vorige ronde, één van de teams die tot de bovenste helft mag worden gerekend. Maar in de eerste ronde konden de 3 sterkste schakers van Nuenen niet aanwezig zijn en kwamen ze ondanks de invallers een man tekort. En zo sneed Nuenen zich in de eerste ronde al lelijk in de vingers in de strijd om de bovenste plekken met een 5-3 nederlaag.

Nu ze gratis en voor niets ook nog een extra thuiswedstrijd in de schoot geworpen kregen, was er hun gezien de opstelling veel aan gelegen om deze uitglijder recht te zetten en zo de achtervolging op de top in te zetten. Met 7 basisspelers en als invaller een 1693 aan bord 1 moest HMC 5 aan de kant worden geschoven.

Naja dan kennen ze HMC 5 blijkbaar nog niet, want in wat bijna een traditie dit seizoen aan het worden is, vloog HMC 5 via Tommy uit de startblokken. Net als in de eerste ronde tegen Garde was namelijk het eerste bordpunt binnen 5 kwartier binnen (en nee in beide partijen kwam onze tegenstander gewoon met 8 man opdagen). Tommy kwam iets minder uit de opening, maar zijn tegenstander strafte dat niet af en dan kom je tegen Tommy in de problemen, want die weet wel wat hij in het middenspel moet doen. Met vele vervlechtingen en dreigingen spon Tommy een web waarmee hij zijn tegenstander vlug materiaal afhandig maakte. Die dacht nog een tegenaanval te vinden maar die werd resoluut geneutraliseerd, wat nog een stuk opleverde, waarna zijn tegenstander gedesillusioneerd opgaf. Helaas hebben we geen naslagwerk van deze partij, die zal dus ontbreken.

Op de overige borden was in 5 gevallen nog niet veel tekening in de strijd, maar Bram en Richard leken het zichzelf erg moeilijk te hebben gemaakt, beide stonden een pion achter en Bram had daarbij door het veelvuldig doorschuiven van pionnen ook een flink slechtere stelling.

Niet veel later dreigde bij Tim, die deze wedstrijd zijn externe debuut maakte, een stuk te worden ingesloten en kreeg Jari van de sterkste tegenstander een remise aanbod. Tim kwam al naar buiten lopen dat hij ging verliezen en ook bij Bram en Richard leek het er niet florissant uit te zien. Jari besloot daarom door te spelen, we waren nog geen 2 uur onderweg en om Jari zelf te quoten: ‘ik kom hier om te schaken’. Tim had daarnaast de mazzel dat zijn tegenstander bang was voor een andere tussenzet en daarom niet inging op het stuk winst en 4 zetten later ook zijn gewonnen stelling overboord gooide.

Richard knokte zich, gesterkt door de strijdlust van deze twee mannen, ook terug in de wedstrijd. De analyse met stockfish leverde eigenlijk een +4 stelling op ondanks het pionverlies. En na een rondje lopen buiten even zijn ‘fout’ uit zijn hoofd te hebben gezet, rechtte Richard de rug en ging vol overtuiging in de tegenaanval. Hij miste enkele kansjes om het nog beter af te straffen, maar won zeer overtuigend de pion terug helaas was er toen wel al dusdanig veel materiaal van het bord dat er niet veel meer resteerde dan remise. Zijn tegenstander bood dit ook aan, had dit echter niet overlegt met zijn teamcaptain en wilde het dus terug nemen, maar door een alerte Tim (die had naast zijn opening ook even het hele Fide-reglement uit zijn hoofd geleerd) die hem erop wees dat het aanbod gewoon stond, werd de vrede alsnog getekend en was de eerste meevaller aan de laagste 4 borden definitief een feit.

We komen bij Richard in de partij vlak voordat hij zijn pion ‘weggeeft’.

Onder toeziend oog van supporter Mike, die na zijn opleiding eerst in Goirle bij HMC 4 zou aantreden, maar omdat daar de tegenstander ook maar 7 man beschikbaar had, naar Nuenen was gekomen om ons aan te moedigen, werd hier de basis gelegd voor een spectaculaire overwinning.

Na bijna 3 uur spelen was Bram volgende die klaar was, hij speelde eigenlijk vanaf zet 6 al een verloren wedstrijd. Als grap binnen het team, die is ontstaan op het Volewijckers toernooi afgelopen zomer, had ik het nummer ‘Push it’ van Salt-N-Pepa gedownload en opgezet. Na een eindspel van Mike in Amsterdam waar hij zijn tegenstander door het pushen van zijn pionnen in een lang eindspel van het bord afdrukte, werd dit nummer vaak geciteerd in de potjes snelschaak als een pion naar voren werd gespeeld.

Bram was echter in de veronderstelling dat dit ook voor de beginfase van de wedstrijd gold, want in de eerste 10 zetten had hij pas 1 stuk bewogen. Hij verloor zoals al eerder gezegd snel een pion en had echt een vrij beroerde stelling wat helaas gedurende de partij ook niet beter werd. Het resulteerde in een vrij terechte 0, die hij nog vrij lang kon uitstellen maar helaas niet afstellen. Ik zal voor de volgende wedstrijd liedjes over Knights en Bishops downloaden, misschien dat het dan beter gaat…..

Bram z’n partij kunnen we gewoon integraal laten zien, als tegenstanders zich erop voorbereiden leert ie het hopelijk af 😉

Maar de al zeer snel ingecalculeerde 0 voor Bram werd meer dan goedgemaakt door het eerdere meevallende resultaat van Richard en natuurlijk de overwinning van Tommy. En nadat Bram klaar was, ging het ook snel. Want binnen 30 minuten na hem waren er nog 3 partijen klaar met voor HMC 5 zeer gunstige resultaten.

Tim zijn tegenstander had hem, na een wat passieve opening, al aardig in het zadel geholpen maar Tim had zijn voordeel daarna goed uitgebreid. Hij gaf aan wel wat nerveus te zijn voor zijn eerste externe wedstrijd en dat was bij tijd en wijle ook wel te merken aan de zetten. De laatste zet van Tim was bijvoorbeeld eigenlijk het weggeven van eeuwig schaak, maar zijn tegenstander was zo onder de indruk van de stelling dat hij besloot een Shanklandje te doen en in een gelijke stelling op te geven omdat de stelling hopeloos oogt (Shankland gaf op Tata 2019 ook op tegen Anish Giri in een gelijke stelling omdat hij dacht dat hij stukverlies en daarna promotie niet meer kon voorkomen). Tim zeer opgelucht en blij na zijn overwinning, welke op basis van zet 22 t/m 43 eigenlijk ook wel verdiend was. Soms moet je een cadeautje van je tegenstander ook uitpakken en in tegenstelling tot zijn tegenstander deed Tim dat wel, om zo bij zijn debuut ons op een hernieuwde voorsprong te zetten 2 ½-1 ½.

Bij Tim komen we de partij binnen op het moment dat zijn tegenstander niet besluit het ingesloten paard op h5 te gaan ophalen.

Nog geen 10 minuten later was ook Sam klaar. Sam had een kort nachtje gehad en had het zwaar achter zijn bord, maar zijn tegenstander had het, op basis van de gezichtsuitdrukking van beide mannen, misschien nog wel zwaarder. Sam leek wat passief uit de opening te komen, maar stond nooit echt veel minder en na een klein foutje van zijn tegenstander greep hij overtuigend het initiatief. In de eindfase probeerde zijn tegenstander nog wanhopig wat stukken af te ruilen maar daarmee werden alleen maar Sam zijn torens geactiveerd welke dan mooi bij de mat aanval op de open koningsstelling konden helpen, waar ook Sam zijn Dame al stond. De tegenstander offerde nog wel de Dame voor een toren maar gaf daarna direct op. Dit keer wel uit de terechte veronderstelling dat de stelling hopeloos was. 3 ½ – 1 ½.

Bij Sam komen we de partij binnen op het moment dat zijn tegenstander dat kleine foutje maakt.

Jari kreeg een paar minuten later opnieuw een remise aanbod en er zat ook al zetherhaling aan te komen. Dus de vrede werd getekend, daarmee was direct 1 matchpunt binnen en ondergetekende stond duidelijk beter, dus die tweede moest er ook wel komen. Jari had na het remise aanbod en veel afruilen in het middenspel een tactisch eindspel waar hij even dacht een direct winnende combinatie te zien, maar die bleek er niet te zijn. Hij miste Lg5 met Lf6 als vervolg om een +2 stelling te behalen, maar koos dus voor de zetherhaling. Alsnog geen slecht resultaat aangezien Jari het opnieuw moest opnemen tegen de sterkste tegenstander, met 3 externe partijen (avond competitie meegenomen), staat de teller al op 2 plus remises tegen 1700+ spelers. Dit 1454 zal snel genoeg omhoog gaan.

Hieronder de partij na het eerste remise aanbod van zwart

Helaas moesten we daarna nog wel één tegenvaller incasseren. Amir, ook zijn debuut voor HMC 5, na een verdienstelijke invalbeurt in HMC 3 in de eerste ronde, moest helaas het onderspit delven. De opening was hij zeer goed doorgekomen, maar helaas wist hij daarna niet wat het vervolg moest zijn. Daarmee gaf hij zijn tegenstander teveel tijd om een koningsaanval op te zetten die ook direct doorsloeg. 4-3 de tussenstand.

Amir z’n partij vanaf het punt dat de opening was afgerond:

En dan zou ik nu nog een heel episch epistel over mijn eigen partij kunnen schrijven en dat ik heldhaftig aan bord 1, 2 matchpunten voor de poorten van de hel heb weggesleept, maar helaas voor u is dat niet mijn schrijf- noch mijn speelstijl. Ik had een zeer kalme partij waar mijn tegenstander mij de ruimte en tijd gaf een goede stelling op te bouwen (-5). Helaas koos ik het verkeerde plan om de zaak open te breken waardoor de stelling weer redelijk remise was (-0,4). Daarbij dacht mijn tegenstander ook dat hij zich aan de meeste zaken ontworsteld had en hij bood torenruil en remise aan. Maar hij gaf met de torenruil ook pardoes een pion weg. En een positioneel voordeel wil ik af en toe nog wel eens weggeven, maar materiaal voorsprong is een ander verhaal. Met een persoonlijke en teamoverwinning in het verschiet werd het eindspel soepel uitgespeeld en werd de eindstand op 5-3 gezet.

Bij mijn partij komen we erin op het moment dat ik aan de verkeerde kant de stelling besluit open te breken.

Al met al weer een puike prestatie deze ronde, na een 4-4 tegen een team met 112 ratingpunten meer nu een overwinning op een tegenstander met gemiddeld 98 punten meer. HMC 5 begint de luis in de pels te worden van de sterkste helft van deze competitie.

 

Nog voor de volledigheid de uitslagen:

Dit bericht is geplaatst in Externe Competitie, HMC 5, Zaterdagcompetitie. Bookmark de permalink.

1 reactie op Thuis in Nuenen

  1. Tim schreef:

    Goed stuk Rick!

Geef een reactie