Verrassende vierde plaats voor HMC in de finale Jeugdclubcompetitie E!

Geschreven door Ruud Verstegen (vader van Jonas)

Afgelopen weekend vond de finale plaats van de Jeugdclubcompetitie E (t/m groep 7 basisschool) in De Bilt. Namens HMC gingen Tiago Omnes, Tim Knippels, Jonas Verstegen en Xiheng Zhang de strijd aan met 17 andere teams uit heel Nederland.

v.l.n.r. Tiago, Tim, Jonas, Xiheng

Op weg naar de finale

Niemand zal op 22 mei, tijdens de NBSB-kwalificatiewedstrijd voor E-teams, al gedacht hebben dat HMC het dit weekend zo goed zou doen. We misten toen zelfs een vierde speler, maar gelukkig waren de (toen nog) stap 1-spelers Xiheng en Zoë bereid om voor HMC bord 4 te bezetten in hun eerste toernooi. We werden 2e en wisten ons zo te plaatsen voor de landelijke jeugdclubcompetitie.

Jonas werd in september lid van HMC en speelde zijn eerste toernooi voor HMC tijdens de halve finale, waar we als vierde eindigden. Maar dat was nog wel met Hrdya, die op bord 1 een 100% score haalde. Helaas kon Hrdya ons in deze finale niet meer helpen, omdat hij in Turkije op het EK aan het schaken is. En dus keerde Xiheng terug op bord 4 en speelde de rest allemaal een bordje hoger dan in de halve finale. De gemiddelde jeugdrating van ons team was in deze samenstelling de een-na-laagste van alle aanwezige teams. Ons doel was dus vooral om ervaring op te doen en er een gezellige dag van te maken.

De eerste rondes:

Toch begonnen we in onze nieuwe HMC-shirts aardig aan de finale. Een gelijkspel in ronde 1 tegen Philidor, met een knappe overwinning van Tiago (met zwart) tegen een speler met een fors hogere rating. En ook Xiheng pakte al meteen zijn eerste punt voor het team.

Dat betekende wel een zware tegenstander in ronde 2, namelijk Zukertort uit Amstelveen. Hun rating was liefst 2 x zo hoog als die van ons…  Tim presteerde echter geweldig door op bord 2 een speler met een rating van 1162 mat te zetten. Omdat ook Jonas en Xiheng knap wonnen, was de eerste overwinning voor HMC binnen.

Door naar ronde 3 tegen Voorschoten. Vier zware potten en verdrietige HMC-spelers. Een maatje te groot. Alleen Jonas wist, in een totaal verloren positie, nog een remise af te dwingen door eeuwig schaak.

Tijd voor een lange pauze! Na een lunch met broodjes, tosti’s en chips (!) en daarna een ruime overwinning op het voetbalveld tegen de schaakclub uit Hoogland (telde helaas niet mee voor klassement…) was de energie bij onze schakertjes weer helemaal terug.

Een verrassing in de maak:

De jeugdschakers van Magnus uit Leidsche Rijn werden daar het slachtoffer van in ronde 4. Mooie winstpartijen van Tiago, Xiheng en ook Jonas, met de zwarte stukken. Jonas wist met zwart in de finaleronde al zijn  partijen knap te winnen, met een Siciliaanse verdediging waar zijn tegenstanders geen raad mee wisten.

Helaas verlies in ronde 5 tegen Op Eigen Wieken. Xiheng was als snelste terug, omdat zijn tegenstander een herdersmatvariant op het bord toverde die Xiheng nog niet kende. Jonas pakte een punt, maar Tiago en Tim wisten dit keer niet te verrassen tegen hun tegenstanders met een dubbel zo hoge rating.

Niet getreurd, maar gewoon door naar ronde 6. We kwamen immers voor de gezelligheid. Tegen de thuisclub DBC (De Bilt) pakten we met 3-1 de winst, met dank aan Xiheng die nu als laatste klaar was. In de laatste zetten van zijn lange partij wist hij twee keer achter elkaar een stuk van zijn tegenstander te pennen, waardoor hij het derde punt – en daarmee de overwinning – voor HMC binnenhaalde!

Enkele ouders begonnen plots driftig te rekenen. We stonden namelijk verrassend vierde in het klassement! En er waren 5 fraaie bekers te vergeven… Maar het realiteitsbesef was er ook, want we wisten dat we – na deze winstpartij – in de laatste ronde weer een zware tegenstander zouden krijgen. Dat bleek uiteindelijk DD uit Den Haag. Alleen winst zou genoeg zijn voor een plek in de top 5.

Ronde 7:
Tim had het zwaar aan bord 2 en werd na een snelle partij mat gezet. Xiheng stond wel fijn en was al vroeg – in een enorm hoog tempo – bezig om de koning van de tegenstander op te jagen. Maar daarbij maakte hij geen enkel foutje, want even later was het mat.
Jonas en Tiago hielden tijdens hun partij de andere borden goed in de gaten en wisten dus precies hoe de vlag erbij stond; ze moesten allebei winnen. Jonas kwam een toren voor en zette een koningsaanval in, waar niet meer tegen te verdedigen was. Zijn tegenstander legde zijn koning neer en feliciteerde hem.

Maar helaas stond Tiago er minder voor. Hij had 2 pionnen minder tegen alweer een tegenstander met een indrukwekkend hoge rating (1477). Maar Tiago bleef rustig zoeken naar mogelijkheden en wellicht had een geoefend schaker gezien dat hij positioneel niet slecht stond. Hoe dan ook, plots slaagde hij er in om de koningsstelling van zijn tegenstander kapot te maken en even later vond hij ook de matzet waar we allemaal op hoopten!

 In de prijzen?!
Een geweldige prestatie van dit team met alleen kinderen uit groep 5 en 6. Dat betekent dat ze volgend jaar allemaal nog steeds mogen uitkomen in deze E-categorie. Mooi om te zien dat de jeugd in de breedte is gegroeid, waardoor de afwezigheid van Hrdya kon worden opgevangen.
Maar wat het precies zou betekenen voor de einduitslag was nog even afwachten, omdat de andere teams nog aan het schaken waren. Tijdens de prijsuitreiking hadden wij als ouders al door wat er ging gebeuren, maar onze schakers waren er nog steeds niet zeker van of een top 5-plek binnen was. Dus werd er flink gejuicht toen ze de verdiende 4e prijs in ontvangst mochten nemen. Zelfs evenveel punten als de nummer 3! De eindoverwinning was voor VAS uit Amsterdam.

Om deze mooie uitslag te vieren, hebben we de dag gezellig afgesloten in een pannenkoeken/pizza-restaurant, met vuurwerk op de pizza van Jonas die een dag later 9 jaar werd. En zo was ook onze doelstelling om er een gezellige dag van te maken helemaal behaald!

Voor de precieze resultaten, zie https://knsb.netstand.nl/scores/index/39#division_417

Dit bericht is geplaatst in HMC'ers op toernooien, Jeugd. Bookmark de permalink.

1 reactie op Verrassende vierde plaats voor HMC in de finale Jeugdclubcompetitie E!

Geef een reactie