Pierre Smeets (25.12.1949-8.11.2022)

door René Olthof

Na een kort ziekbed is Pierre Smeets afgelopen dinsdag overleden, lid van ons tweede team.

Afgelopen zomer deed hij nog mee aan het EK Teams voor senioren in Italië met Piet Peelen, Gerard Welling, Jeroen van den Bersselaar en Ludo Tolhuizen aan zijn zijde. Na terugkeer uit Acqui Terme, waar hij zich zeer had vermaakt, testte hij positief op Corona maar leek goed op te knappen. In de weken daarna toch weer klachten en toen werd er aan longcovid gedacht. Helaas, wat men uiteindelijk aantrof had niets meer met Corona te maken. Niet zo lang daarna is hij in het ziekenhuis beland en was snel duidelijk dat het allemaal veel ernstiger was dan gedacht.

Jeugdkampioen
Het schaakleven van Pierre valt in drie hoofdstukken uiteen. In 1969 werd hij jeugdkampioen van Limburg en deed als zodanig mee aan het NK Jeugd in Oostvoorne/Rockanje. Verhalen hieromtrent kunt u HIER en HIER teruglezen in twee bijdragen van Frank Clevers.

Daarna volgt een lange periode in Dordrecht, die HIER uitgebreid aan bod komt.

De Bossche periode
Na zijn verhuizing uit Dordrecht naar Den Bosch – in 2011 – werd Pierre direct de seniorenkampioen van Brabant. Onze scouting was destijds niet optimaal, want pas een kleine twee jaar later verschijnt hij op de ledenlijst van HMC. Al snel ontpopt Pierre zich als een uiterst waardevolle kracht binnen de vereniging.

Mijn oudste foto van Pierre op onze clubavond dateert van 14 juni 2013 – tegen Willem Blankert.

Pierre was extern actief voor het tweede team en in de avondcompetitie. Ook was hij vele malen een graag geziene gast op de traditionele toernooien in Wijk aan Zee, Vlissingen en Hoogeveen.

Vlissingen 2017 – Pierre omgeven door Merijn van Delft, Hing Ting Lai en Max Warmerdam. Onder de toeschouwers Nico Zwirs.

In het buitenland trad hij vooral aan in het seniorencircuit, waar hij veelvuldig op een score van ‘plus2’ (5,5 uit 9) wist te eindigen.

Het In Memoriam van Wim Westerveld op Schaaksite HIER werd vergezeld van mijn portret van Pierre in actie.

Ik herkende de scene onmiddellijk – de kloksimultaan, die Twan Burg op 5 juli 2019 in De Biechten gaf tegen vijftien tegenstanders: Dave Wildschut, Ton Snoeren, Luigi de Mas, Henk Burg, Wilbert Schreurs, Paul van Helvoort, Loek Mostertman, Cees van Zelst, Kees van Oirschot, Brent Burg, Chiel Koster, Max Kaliberov, Koos Hendriks, Tommy van Doorn, En dus Pierre Smeets!

Die vocht met onze bovenmeester een memorabel duel uit vol spectaculaire verwikkelingen.

*Klik op een zet om het bord te zien* {Thomas}


De remisemakers Snoeren, Koster, Van Oirschot en Smeets flankeren Twan Burg. De andere 11 verloren.

Dit bericht is geplaatst in Mededelingen. Bookmark de permalink.

1 reactie op Pierre Smeets (25.12.1949-8.11.2022)

  1. Matthijs schreef:

    Wij zullen Pierre missen, zijn humor, zijn wijsheid en zijn vriendschap.

Geef een reactie