Verslag Rapid toernooi van Bommelerwaard

Door Wim van Oostrum

Het 26e van Voorden Open Snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard is, ondanks de concurrentie van het Nederlands kampioenschap Lightning Chess in Tilburg (een snelschaaktoernooi met slechts 2 minuten bedenktijd per persoon) en nog enkele andere toernooien, weer een groot succes geworden. In zijn openingswoord had mede-organisator Wim van Riessen een treffende anekdote:

Tijdens een schaaktoernooi zo’n jaar of vijftig geleden speelden de Rus Boleslavsky en de Argentijn Najdorf een schaakpartij tegen elkaar.

Op een gegeven moment in een stelling die volledig remise was vraagt Najdorf: “remise?”

“Nee!” antwoordt Boleslavsky kort en bondig.

“U speelt nog op winst?” zegt Najdorf.

“Nee!”

“U wilt verliezen?”

“Nee!”

“Wat wilt u dan wel?” vraagt Najdorf verbaasd.

“Ik wil schaken!”

Dat is ook waarom er maar liefst 38 schaakliefhebbers naar Nieuwaal waren gekomen. De opkomst was iets lager dan vorig jaar, maar nog altijd een respectabel aantal. Er was ook een behoorlijke publieke belangstelling. Zelfs de burgemeester met zijn vrouw vereerden het toernooi met een bezoek!

Onder de deelnemers was ook weer een oud-winnaar, de Georgische grootmeester Alexander Dgebuadze die tegenwoordig in België woont. Hij maakte zijn reputatie volledig waar. Zowel in de voorrondes als in de finaleronde wist hij al zijn partijen te winnen en daarmee ook het toernooi!

Ed Faber van de organiserende vereniging werd knap tweede met 2 punten minder en Rick Smit en Michel Timmer uit den Bosch werden gedeeld derde. Henk-Jan Bragt (nummer 14 op grond van zijn rating) leverde ook een puike prestatie door in de hoofdgroep te eindigen. Hij scoorde 1,5 uit 7.

Groep 2 werd een prooi voor Davoud Maghaddam uit den Bosch met een 100 % score:

7 uit 7. Pim Ydo werd met 6 uit 7 tweede en Coen van Slooten uit Zaltbommel, die in de voorrondes begon met zijn eerste drie partijen te verliezen werd met 4 punten knap derde.

Groep 3 werd een gedeelde overwinning voor Nico van Brakel en Jarno Vlaar met 5,5 uit 7. Gerrit van Oostrum en Jaco Vonk, die op basis van hun rating in de hoofdgroep werden verwacht, werden op een half punt gedeeld derde.

Winnaars van groep 4 werden Eric van Heusden en Marcel Pulles, op een half punt gevolgd door Wim van Oostrum.

Groep 5 werd overtuigend gewonnen door Cees Kers uit Lopik met 6 uit 7. Een vol punt daarachter eindigden Jan Willem Verhoeven en Noortje Neuman gedeeld tweede.

Voor Jarno Vlaar was het een heel geslaagd toernooi want hij eindigde ook als beste jeugdspeler.

Het toernooi werd mogelijk gemaakt door de van Voordenstichting uit Zaltbommel, Teeuwen Bos-, park- en tuintechniek uit Zuilichem en de gemeente Zaltbommel. Een grote pluim voor eetcafe/cafetaria Ons Trefpunt uit Nieuwaal voor de perfect verzorgde lunch en de gastvrije ontvangst en de inzet van Wim van Riessen die voor de sponsors zorgde en samen met de toernooicommissie de perfecte organisatie van het toernooi verzorgde. Maarten de Wit zorgde na wat opstartproblemen vanwege haperende techniek voor een verder vlekkeloze en perfecte leiding van het toernooi.

Dit bericht is geplaatst in HMC'ers op toernooien. Bookmark de permalink.

Geef een reactie